Черкаський ресторан "Чайка" брав участь у телевізійному шоу "На ножах". Шеф-кухар Арам Мнацаканов розкритикував роботу закладу. Запропонував змінити меню, інтер'єр та ставлення персоналу до клієнтів. Йдемо перевірити, чи прижилися зміни в "Чайці".
У понеділок о 18.40 біля ресторану припаркований єдиний автомобіль — "москвич". Заходимо у бокові двері. У першому залі жодного відвідувача. Офіціантка Ольга приносить меню з двох аркушів. Одне підклеєне скотчем. За рекомендацією шеф-кухаря, тут мали з'явитися стильні серветки на столах та живі квіти. Але лежать тільки білі паперові серветки. Арам зняв м'які чохли й лишив голі дерев'яні лавки. Проте власники надали ресторану попереднього вигляду.
Із семи нових страв, лише біля грузинського супу-харчо ручкою зазначено "нет".
— І до літа його точно не буде. Цю страву замовляють рідко, багато доводиться просто викидати, тому вирішили взагалі не готувати, — пояснює Ольга.
Просимо щось порадити з їжі.
— Є меню — вибирайте: салати, м'ясо, картопля, риба. З Арамових страв у нас є все.
— А що таке чашушулі з телятини? — запитуємо.
— Це смажена телятина під горіховим соусом подана на кеци. Кеца — це глиняна сковорідка, — пояснює Ольга. — Хачапурі — це як піца, з м'ясом або сиром. Візьміть хачапурі й один шашлик на двох. Думаю, ви накушаєтеся, — радить.
Замовлення чекаємо близько 15 хв. Офіціантка приносить рекламний журнал "Дерзкая жизнь" та столові прибори на чотирьох осіб. Ваза з приборами у двох місцях надщерблена.
— Людей у нас не багато в будні. На вихідних більше приходить, — додає Ольга.
У сусідньому залі, де облаштували місце для танців, зайнято два столи. За першим сидять двоє дівчат. Одна п'є пиво, друга — вишневий сік.
— Ми сюди ходили до Арама, будемо ходити і після. Буваю тут п'ять років. Коли збираємося з подружками, то тільки сюда — поміщєніє класне, потанцювати можна, музиканти шикарні, — говорить 25-річна Олена Грицай, струшує попіл із цигарки. — На скільки я знаю, інтер'єр міняли в першому залі, а тут нічого не робили. Главне, шо кухня як була добра, так і осталася. Шашлики абалдєнні, особєнно по-грузінскі. Салати тоже добрі. Я люблю курку з ананасом. О, після телешоу почали по-другому хачапурі робити. Ми пробували — шо ті, шо ті вкусні. Раніше було слойоне тісто, а зараз якесь друге.
— А помниш, у прошлом году новогодні вечоринки проводили. Ми ще й на стріптіз попали, мужський. Заказали собі покушать, а тут раз і мужчінка, — розповідає подруга Олена Сидорова, 29 років.
За крайнім столом у кутку Лідія Клименко святкує 53-річчя.
— Ми в "Чайку" ходимо мінімум вісім разів на рік. Усі сімейні свята тут проводимо, — говорить її невістка Оксана Клименко, 32 роки. — Після телешоу ресторан змінився в кращу сторону. Їжа стала смачніша. Раніше якщо розбивався стакан, то доводилося платити великі суми. Але посуд бився скоріше з тієї причини, що його прибирали невчасно. Зараз змінилося ставлення офіціанток. Швидко прибирають посуд. Раніше навіть вазу для квітів не давали, все стояло у відрах. А зараз як бачите, — показує рукою на стіл, де стоїть букет рожевих троянд.
— Колектив став дружніший. Коли подивилися на все збоку, то трохи змінилося ставлення одне до одного, — каже бармен 21-річна Олександра Дивнич. — З'явилися нові страви. Після програми були поставили нового шеф-кухаря, але зараз вернули старого. Часто приходять спеціально до нас. Кажуть: "Ось ми дивилися по телевізору, хотіли б скуштувати".
Коментарі