Ексклюзиви
пʼятниця, 27 серпня 2010 05:26

Підводні мисливці за щуками їдуть на Тясмин

Буцький каньйон належить до сотні найкрасивіших місць України. І другий у рейтингу "Сім чудес Черкащини".

Селище Буки Маньківського району Черкаської області розташоване по обидва боки річки Гірський Тікич. Туди двічі на день курсує автобус Київ–Тальне, є рейси з Умані й Черкас. Квиток на маршрутку Умань–Буки коштує 16 грн.

— Розповідали, що кам"яні брили каньйону створюють пороги вздовж усього русла ріки, — каже 23-річна Ольга Павловська з Умані. Вона з друзями їде маршруткою в Буки на кілька днів. Її знайомі п"ять років поспіль відпочивають там з наметами. Їжі та води взяли на два дні.

За годину доїжджаємо до Буків. У центрі селища кілька продуктових магазинів. Будинки переважно одноповерхові, огороджені дерев"яними парканами.

— Із бучанами можна домовитися про житло. Хоч найчастіше ночують у палатках. Екскурсії віднедавна проводимо, — розказує селищний голова Оксана Власюк, 35 років. Ідемо з нею берегом Тікича. На одній із невисоких скель із рівною поверхнею засмагають дівчата, хлопці купаються. Вода під скелею вирує.

Протяжність Буцького каньйону — 2,5 км. Є три місця, які найбільше подобаються туристам: водоспад Вир, Лисакове і Родіонова гора. Уманці вирушають туди з провідником — 22-річним Олександром Павленком. За екскурсію він бере 40 грн з людини, але за п"ятьох платимо зі знижкою — 150.

На водоспаді Вир вода падає з 2-метрової висоти.

— Є великий вир і маленький вирок, — каже провідник. — Поблизу руїни старого кам"яного млина ХІХ століття.

У тріщинах ростуть дикі рожеві квіти. Біля підніжжя є невелика печера

Спускаємося вниз по течії. Вода між кам"яними брилами утворює вирки. Дзюрчить. Перейти по камінню на другий бік річки можна лише в кількох місцях. Берегом доходимо до Лисакового. Це 15-метрова скеля, біля підніжжя якої спокійна вода. Там найбільше люблять купатися.

— Про Лисакове легенда є така: на скелі стояли козаки, які попереджали селян про напади. На варті був козак Лисак із товаришем. Побачили, що наближаються вороги. Лисак послав товариша попередити людей у селі. Ті прийшли й побачили порубане тіло козака Лисака і багато мертвих татар, — розказує Олександр. — Зі скелі місцеві часто стрибають у воду. Але іншим не раджу, то небезпечно.

Родіонова скеля ще вища за Лисакове — 20–25 м заввишки. Гранітні брили круто звиваються вгору. У тріщинах ростуть дикі рожеві квіти. Біля підніжжя є невелика печера.

Неподалік рибалить Василь Лящук, 52 роки. Каже, тут ловиться і плітка, і карась, і щука. Біля греблі молода сім"я смажить шашлик. Вода шумить гучно. Щоб почути одне одного, треба кричати.

— У Буки для тренувань приїздять альпіністи. А навесні байдарники. У той час природа в Буках найкрасивіша, — каже Олександр. — Але приїздити можна впродовж року. Завжди гарно.

У Буків є сайт, перед приїздом можна замовити екскурсію каньйоном і домовитися про помешкання. Переночувати коштує 40 грн за добу.


Ще один каньйон є на річці Тясмин у райцентрі Кам"янка, за 60 км від Черкас. З обласного центру щопівгодини їздять маршрутки.

Дорогою від центру селища до річки на металевому стенді написано: це єдине місце в Україні, де росте мох десматадон український. Його вік сягає льодовикового періоду. Мохом поросли прямовисні скелі заввишки до 15 м. Туристи часто кажуть, що каміння вкрите шубами. Там завжди сиро, як у тропічних лісах. По скелях стікають вапнякові води. У глибоких ущелинах постійно скапує вода з різної висоти — виходить дивовижний звук, музика.

У Тясминському каньйоні ростуть печіночні мохи. У посушливу погоду вони згортаються у "трубочки", наче висихають. У такому стані можуть рости багато років.

Місцеві за 10 грн катають човном серед ущелин. Під одною з навислих скель потрапляєш під "джерельний" дощ. Із найвищої 15-метрової скелі можна стрибнути в прохолодну, дзеркально чистоту воду. Для дайверів, підводних мисливців за щуками це унікальні  місця.


П"ять місць, які варто побачити


Могила цадика Нахмана. За 144 км від Черкас на вул. Пушкіна, поблизу синагоги в місті Умань розташована могила проповідника хасидизму рабина Нахмана. Могильний комплекс має два входи — для чоловіків і для жінок. Чоловікам видають ярмулку.


Музей Тараса Шевченка. Розташований на батьківщині Кобзаря у селі Моринці Звенигородського району, за 108 км від Черкас. Там можна покататися на бричці за 100 грн/год. Нею везуть у сусіднє село Будище — до садиби пана Енгельгардта, в якого Шевченко служив козачком. Дорогою кучер цитує Кобзаря.


Ліжко на вуликах. У селі Зелена Діброва Городищенського району його виготовив 39-річний Ігор Щербак. Поставив у ряд три вулики, над ними збив дерев"яну "кабіну". Комахи копошаться, гудуть. Людина сприймає ці вібрації. Бджоли підтримують температуру ліжка +35...38°С. Усе це має лікувальний ефект. За ночівлю на вуликах грошей не беруть.


600-річний дуб, біля якого відпочивали Шевченко і Гоголь. Росте неподалік садиби Михайла Максимовича у селі Прохорівка Канівського району, за 80 км від Черкас. Дерево 25 м заввишки, обхват стовбура — 6 м. У середині 1830-х Микола Гоголь гостював у Максимовича. Саме там придумав сюжет повісті "Вій" — описані в творі місця дуже подібні до прохорівських.


Трипільський музей. У селі Леґедзиному Тальнівського району, за 165 км від Черкас є найбільше у світі трипільське місто. Між селами Леґедзине та Тальянки археологи  розкопують готський некрополь та численні скіфські кургани. У місцевому музеї виставлена трипільська експозиція. Можна пообідати в реконструйованому двоповерховому трипільському житлі.


Що на Черкащині треба...


...з"їсти

"Козацьку юшку". Для страви беруть не менше п"яти видів риби. На дно казана  кладуть курку і шмат сала.


...випити

В урочищі Холодний Яр майже в усіх закладах харчування готують медовуху. Це горілка з медом та лікарськими травами, настояна в печі. Півлітра коштує близько 50 грн.


...купити

Рибу, якою славляться райони над Дніпром. У Черкасах купують копчених лящів.


...привезти на пам"ять

Маленькі копії трипільських статуеток, горщиків. Їх продають у Тальнівському районі.


...послухати

Кобзаря Михайла Коваля. Він співає під музеєм Шевченка на Тарасовій горі у місті Канів. Можна купити диск із його піснями.


...помацати

Дуб Залізняка в урочищі Холодний Яр. Кажуть, він дає силу і здоров"я.

Пам"ятник — географічний центр України біля Шполи. Якщо до нього торкнутися, то водитимуться гроші.


...понюхати

Акацієві гаї у селі Хмільна Канівського району. Гори вкриті акаціями. Коли цвітуть, запах чути навіть в автомобілі.


У Холодний Яр приїздять чорнокнижники


Урочище Холодний Яр вважають осередком українського повстанського духу. Розташоване в Чигиринському районі — годину їхати автобусом від Черкас. Урочище оспіване Тарасом Шевченком у поемах "Холодний Яр" та "Гайдамаки". З ним пов"язано багато легенд, повір"їв. Зараз це реліктовий лісовий масив, має площу 6804 га.

— Холодний Яр переповнений космічною енергетикою, — розповідає туристам біля Мотронинського монастиря козак Вогнедар, 52 роки. В українському вбранні, натертих до  блиску чоботях, із шаблею тримає за віжки кобилу Ладу. — З арабських часописів дізнаємося, що тут древні боги возвели давні держави: Ор"яну, Оратанію, Арту. Звідси розпочинався визвольний рух українського народу — Коліївщина. Максим Залізняк із мого села Медведівка. Тут приїжджі відчувають неймовірну силу, — б"є на Ладі здоровенного ґедзя. За 20 грн пропонує сфотографуватися на кобилі з шаблею. — У році є чотири дні: два рівнодення, найменший день і найбільший. У цей час сюди їдуть маги та чорнокнижники. Проводять обряди, щоб запастись енергією. Але повертаються ні з чим, бо вони не українського роду. От ті, хто з любов"ю приїздить сюди, у лісі походить, із джерел холодноярських води поп"є, той одужає від хвороб.

За 25 км від Мотронинського монастиря є Живун-джерело. З усієї Черкащини туди їдуть по цілющу воду. У Хуторі Буда — 1000-літній дуб Залізняка. Його обхват 8,9 м, висота — 24 м. У стовбур шість разів ударяли громовиці. Це найбільше дерево в Україні та одне з 10 найбільших у Європі.


Зараз ви читаєте новину «Підводні мисливці за щуками їдуть на Тясмин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути