четвер, 10 вересня 2009 18:53

Підсвічники паломникам продаватимуть по 10 доларів

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Минулого року на вулиці Пушкіна в Умані паломник роздивляється товар у торговій палатці. Ціни продавці встановлюють у доларах
Минулого року на вулиці Пушкіна в Умані паломник роздивляється товар у торговій палатці. Ціни продавці встановлюють у доларах

До Умані почали з"їжджатися паломники-хасиди, щоб на місці поховання свого духовного лідера цадика Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шан — іудейський Новий рік. За переказами, цадик Нахман обіцяв благословення всім хасидам, які в це свято молитимуться на його могилі.

Іудейський Новий рік відзначатимуть 18–20 вересня. Основна маса паломників приїде 13–14-го. Прогнозують, що цьогоріч в Україну прибуде понад 25 тис. хасидів. Більшість — організованими групами через аеропорт "Бориспіль", а також через повітряні ворота Одеси, Дніпропетровська, Львова, Вінниці. Зазвичай найбільше хасидів приїжджає із США та Ізраїлю.

Хасиди воліють винаймати житло поблизу могили Нахмана, та синагоги. Живуть по 10–20 осіб у квартирі.

На перехресті вул. Пушкіна та Бєлінського на час паломництва грошовою одиницею уманських торговців стає долар. У ятках уже виклали товари, які часто купують хасиди. Жіночі хустки й шалики продають по $8–10, лисячі шапки по $25, підсвічники — $10–50, російських матрьошок від $10.

9 вересня представники міської влади разом із міліцією демонтували незаконно встановлені торгові точки поблизу місць паломництва. Пояснили, що деякі власники кіосків не мають документів на їх установлення або ж одержали тимчасові дозволи, термін яких збіг.

В одному з кіосків продавали релігійну літературу, в інших — продукти й напої

Демонтували два кіоски, три гаражі, два з яких належали уманчанам. Іще одну торгову точку її власники обіцяли прибрати найближчим часом самі.

В одному з кіосків продавали релігійну літературу, в інших — продукти й напої.

— Я щойно говорив із представником місцевої влади. З одного боку, згоден із ним. Треба, щоб усе було на законних підставах. З іншого — хай зроблять план-проект, за яким ми зможемо звести в районі вулиці Пушкіна красиві магазинчики. Щоб територія була естетично благоустроєна, — зазначає підприємець 34-річний Юда. Прізвище називати відмовляється. — В Єрусалимі біля історичних місць добре організована інфраструктура. Є гарні ятки та крамниці.

49-річна Лариса Качанова, головний санітарний лікар Умані, непокоїться, що приїдуть паломники і з тих країн, де зафіксовані спалахи чуми, холери, жовтої лихоманки:

— Іще більше нас турбує, що в усіх 40 країнах, де зареєстровано вірус грипу А (H1N1) Каліфорнія, є хасиди. Вилітати може здорова людина, бо інкубаційний період — до семи днів. Якщо ж виникнуть якісь такі ситуації, то треба буде створювати госпітальну базу.

Написи на стінах замалювали

На паркані поблизу уманського заводу "Мегометр" з"явилися антисемітські написи.

Чорною фарбою англійською мовою виведено: "Євреї мерзотники, євреї забирайтеся додому". Поряд — зірка Давида перекреслена червоним. Трохи далі напис російською "Сопротивляйся!"

Написи зроблені біля місця, куди прибуватимуть автобуси з хасидами. Це недалеко від синагоги та могили цадика Нахмана.

Міліціонери затримали неповнолітнього. Ім"я не розголошують, посилаючись на таємницю слідства. На батьків хлопця склали протокол. Матеріали передали до суду.

— Хулігани й антисеміти є завжди, — каже представник Міжнародного благодійного фонду ім. Рабі Нахмана Даніель Даян, 59 років. — Ми вже звикли до цього. Люди про хасидів майже нічого не знають. Ми завжди молимося за весь світ і також за ту країну, де знаходимося.

Комунальники замалювали антисемітські написи.

Зараз ви читаєте новину «Підсвічники паломникам продаватимуть по 10 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути