Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 20:02

Під час альтернативної служби не можна брати вихідні

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Ігор Плакида ремонтує козирьок даху в Уманській дитячій лікарні. Тут він проходить альтернативну службу. Працює прибиральником, часто допомагає щось лагодити
Ігор Плакида ремонтує козирьок даху в Уманській дитячій лікарні. Тут він проходить альтернативну службу. Працює прибиральником, часто допомагає щось лагодити

— Другий день працюю двірником, — каже 19-річний уманець Денис Дубовий. Хлопець проходить альтернативну службу при дитячому садку N18.

— Я людина віруюча. Ходжу до церкви та навчаюсь у теократичній школі Свідків Єгова. За нашими віровченнями, не можна брати зброї до рук.

Таку невійськову службу проходять хлопці призовного віку, що належать до релігійних організацій. Альтернативна служба довша за строкову в півтора разу. Її можна пройти на державних або комунальних підприємствах і організаціях, діяльність яких пов"язана з соціальним захистом, охороною здоров"я та довкілля, будівництвом, житлово-комунальним і сільським господарством.

— За фахом я будівельник-плиточник. Хотів знайти за спеціальністю, але не вийшло, — говорить Денис. — Відпрацювати маю 18 місяців. Тут займаюсь прибиранням території або щось лагоджу. Отримуватиму мінімальну зарплату. Працюю з сьомої ранку до 15.30. Маю півгодини обіду. Живу в будинку поряд із дитсадком, але на обід додому не ходжу — тут теж дуже смачно готують.

Хлопець розповідає, що вихідні або відпустку за свій рахунок брати не можна. За 11 місяців він матиме двотижневий відпочинок.

— Тут мені подобається, колектив хороший. І діти вже знають мене, називають "дядя Денис". Але як закінчиться термін служби, то планую влаштуватися за  професією і більше уваги приділяти вивченню Біблії.

19-річний Ігор Плакида вже майже півроку проходить невійськову службу. Потім планує повернутися на колишню роботу до магазину з продажу техніки.

— Мені спочатку пропонували працювати в одному з ЖЕКів, але я знайшов собі посаду прибиральника при міській дитячій лікарні. Вже восени матиму відпустку, — пояснює, ретельно підмітаючи подвір"я.

За словами Галини Кучер, 50 років, з управління праці та соціального захисту населення, на таку службу приймають двічі на рік.

— Направляємо туди, де є вакансії, — каже. — Рiшення про проходження альтернативної служби приймає вiдповiдна комiсiя. До її складу входять вiйськові та представники рiзних конфесiй. Якщо справді є документи, що призовник — людина вiруюча, перебуває в релiгiйнiй органiзацiї й не може проходити вiйськову службу, то йому надають право альтернативної.


Які документи потрібні для направлення на альтернативну службу

1. Паспорт.
2. Заява на ім"я голови комісії у справах альтернативної служби (в довільній формі з зазначенням мотивів неможливості проходження строкової військової служби).
3. Підтвердження істинності релігійних переконань.
4. Копія документа про освіту.
5. Довідка про склад сім"ї.
6. Довідка з місця роботи або навчання.
Зараз ви читаєте новину «Під час альтернативної служби не можна брати вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути