четвер, 17 червня 2010 19:13

Палац Даховських охороняють військові

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Петро Щирський (праворуч) приїхав із села Гордашівки Тальнівського району подивитися на замок Шувалова. Всередину не зміг потрапити
Петро Щирський (праворуч) приїхав із села Гордашівки Тальнівського району подивитися на замок Шувалова. Всередину не зміг потрапити

Колишній маєток князів Лопухіних-Демидових у Корсуні-Шевченківському — єдиний діючий на Черкащині.

Від Черкас до Корсуня їхати близько 2 год. Від автостанції до палацу ходять маршрутки. Садиба Лопухіних є частиною Корсунь-Шевченківського заповідника.

— У будівлі на першому поверсі розміщений музей історії Корсунь-Шевченківської битви, на другому — адміністрація заповідника, — розповідає заступник директора Лідія Овсієнко, 50 років.

Садиба відкрита щодня з 8.00 до 17.00. Вхід для дорослих коштує — 10 грн, для учнів і студентів — 6 грн. Заночувати можна в готелі "Вітряк" за 220 грн.

Кілька років реконструюють Шувалівський палац у Тальному.

З автостанції до замку транспорт не ходить. Автобусом N3 можна доїхати до колишнього клубу цукрозаводу. Звідти кілометр пішки.

— Коли в Інтернеті розмістили історію замку, туристи їдуть звідусіль: зі Львова, Одеси, Дніпропетровська, Києва, Донецька, — розповідає охоронець Степан Томащук, 21 рік. — Постоять, подивуються і їдуть.

Туристів до палацу не пускають, проте з охоронцем можна домовитися. У Тальному можна переночувати в готелі "Гірський Тікич". Номер люкс із двоспальним ліжком, ванною, кондиціонером обійдеться в 230 грн. Решта кімнат 65–75 грн.

Палац магнатів Даховських розташований у селі Леськове за кілька кілометрів від Монастирища.

— У 1890-х село купив польський магнат Маріан Даховський, — розповідає директор Монастирищенського краєзнавчого музею Іван Волошенко, 86 років. — Із 1934 року в палаці був піонерський табір, через десятиліття розмістили лікарню для психічнохворих, а в 1950-х — санаторій уманської дивізії. Із 1970-х тут був склад медикаментів. Із 1992 року — у відомстві Маньківської військової частини. Військових звідти забрали кілька років тому, проте замок і досі охороняють.

Був піонерський табір, через десятиліття розмістили лікарню для психічнохворих

Сьогодні палац порожній. Підвищена вологість і пари медикаментів, які тривалий час зберігалися в приміщенні, призвели до руйнування стін і стелі, валиться також фасад. Кругла вежа має тріщину. У занедбаному стані й парк. Потрапити до палацу можна, домовившись із начальником охорони або командиром. Охоронець може провести екскурсію територією. Туристи зазвичай ночують у Монастирищі в готелі "Мир". Номер коштує від 60 грн.

Палац поміщика Володимира Ростішевського в селі Косарі Кам"янського району — одне з небагатьох дворянських помешкань на Черкащині, яке вціліло під час революції.

Із 1912 року його перетворили на лікарню. На початку 2001-го там розмістили стаціонарне відділення районного територіального центру для обслуговування одиноких непрацездатних людей похилого віку.

Туристи можуть переночувати в Кам"янці в оселях членів районної громадської організації "Відновлення туризму на Кам"янщині". Доба проживання коштує 25–70 грн. За 12 км від Кам"янки є комплекс "Гостинний двір". Номер з вигодами коштує 200 грн на добу.

За 35 км від Чорнобая в селі Велика Бурімка можна оглянути рештки палацу російських князів Фролових-Багреєвих та їхніх нащадків Кантакузіних-Сперанських.

Після 1917 року маєток зруйнували. Уціліла лише конюшня. Залишки палацу розібрали в 1970-х. Заночувати в Чорнобаї можна в місцевому готелі. Номер коштує від 45 грн.

Зараз ви читаєте новину «Палац Даховських охороняють військові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути