понеділок, 05 листопада 2012 00:45

Один мандат Об'єднана опозиція недоотримала через внутрішній конфлікт

У виборах 28 жовтня взяли участь 638,5 тис. черкащан. Проголосували 61,5% виборців. Найменшою була явка в обласному центрі — трохи більш як 50%.

Серед партій лідирує Об'єднана опозиція "Батьківщина". На другому місці Партія регіонів, на третьому УДАР,  далі Комуністична партія та  "Свобода". Такі результати підрахунку 94,46% голосів, станом на ранок четверга.

— На цих виборах адмінресурс був малоефективний. А от підкуп суттєво вплинув на виборців, а отже, і на результати в мажоритарних округах, — розповідає Юрій Сас, 36 років, із обласного осередку Комітету виборців України. — За місяць до голосування була абсолютно інша картина по 195, 200 і особливо 197 округах. Найбільша несподіванка — велика кількість голосів за Леоніда Даценка. Мінімум ресурсів, ніяких роздач, жодної підтримки з боку місцевої влади. Тільки яскраво виражена ідеологічна позиція. Остаточного результату ще немає, але це вже тягне на сенсацію. Так само можна сказати про "свободівця" Сергія Рудика у 198-му окрузі. Він почав кампанію з нуля, його ніхто не знав на окрузі. А набрав більш як 20 відсотків голосів.

Чому Об'єднана опозиція не отримала більшості і в мажоритарних округах?

— Частина виборців мажоритарку не сприймає. Це наче кастинг "благодійників". Крім того, опозиція не домовилася з УДАРом — це призвело до втрати щонайменше двох депутатських мандатів. Сумарні показники кандидатів цих двох партій у 195-му та 198-му округах вищі, ніж у кандидатів-переможців. Ще один мандат "Батьківщина" недоотримала через внутрішній конфлікт. В Уманському окрузі офіційному висуванцю Максимові Полякову протистояв їхній же нардеп Павло Костенко. Вони могли б перемогти "регіонала" Яценка, якби діяли спільно.

У кого була найдорожча кампанія?

— У Валентина Ничипоренка. Це і екскурсії на кінний завод із пригощанням, і благодійна допомога в кожному з п'яти районів, кошти для сільських рад — по 20-40 тисяч на кожну. Плюс концерти, телебачення, намети, борди, штаб. Менше витратив народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубик. Він теж витрачався на концерти, зовнішню рекламу, благодійну допомогу, але працював протягом короткого проміжку часу. Найкраще співвідношення витрати/кількість голосів, мабуть, у Леоніда Даценка.

Хто діяв найпродуманіше?

— Найраціональніша кампанія була в Геннадія Бобова. Він ішов до цього кілька років. Відлякав усіх серйозних конкурентів, добився повної лояльності виборців Корсунь-Шевченківського району, не робив помилок, не припускався відвертих порушень. Так, це не були взірцеві вибори, але порівняно з іншими округами, усе виглядало досить пристойно.

Зараз ви читаєте новину «Один мандат Об'єднана опозиція недоотримала через внутрішній конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути