четвер, 18 листопада 2010 17:36

"Обласна лікарня нам своїх розрахунків не дає. Назвали ціну, і все"

74 пацієнтИ Центру гемодіалізу "Фрезеніус" у Черкасах звернулися з відкритим листом до президента, прем'єр-міністра та міністра охорони здоров'я. Просять вирішити конфлікт між обласною лікарнею та клінікою. Із січня обласний медичний заклад не перераховує останній гроші за лікування хворих.

Центр гемодіалізу відкрили минулого листопада. Триповерхове приміщення звели на місці напівзруйнованого корпусу першої міської лікарні.

— Після відкриття всіх пацієнтів відділення гемодіалізу з обласної лікарні перевели туди. Тепер ходять чутки про те, що клініку можуть закрити, — говорить черкаска Оксана Гнатюк, 39 років.

Її чоловік п'ять років на гемодіалізі. Хворі нирки має з дитинства, пішло ускладнення після ангіни. Останній рік був у "Фрезеніусі".

— Порівняно з обласною це небо і земля. Пам'ятаю, як бігала по всій лікарні і шукала, де роблять ремонт. Щоб забрати старі двері і підкласти чоловікові під спину, бо там пружина обвисла аж до підлоги. Апаратів на всіх не вистачало. Замість трьох разів він проходив процедуру двічі на тиждень. Замість 4 годин капали тільки 3. Після процедур чоловіка вивозили на каталці. Зараз він сам повертається додому маршруткою. Я знаю, що багато пацієнтів взагалі вийшли на роботу, хоча до цього ледве могли самі пересуватися, — розповідає Оксана Юріївна. — А тепер нам кажуть, щоб ми знову верталися в обласну лікарню. Та навіть, якщо там зроблять ремонт, вона все одно не зможе прийняти всіх, кому потрібна процедура. Граються нами, як кошенятами. Не розуміють, що люди без цієї процедури жити не можуть.

Одна процедура має коштувати 899 гривень

Конфлікт між обласним медзакладом і центром виник через вартість процедури. Її не можуть узгодити з початку року. За розрахунками обласної лікарні, одна процедура має коштувати 899 грн. У "Фрезеніусі" за неї просять 1395 грн. Через це угоду щодо надання медичних послуг не підписують.

На 2010 рік з обласного бюджету на лікування хворих з нирковою недостатністю виділили 10,5 млн грн. Розпорядник коштів — обласна лікарня.

— Ми запрошували представників "Фрезеніусу" прийти й узгодити ціну, але ніхто не прийшов. Натомість вони щодня надсилають нам листи з проханням оплатити послуги. Вартість процедури у центрі та обласній лікарні різниться майже на 500 гривень, хоча якість така сама, — запевняє Микола Клімов, заступник начальника головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф ОДА. — Я розумію, що вони орендують приміщення, зарплати лікарів там набагато вищі, і все це враховується у вартість послуг. Але ми не можемо пристати на таку ціну. Зараз доробляємо ремонт в обласній лікарні, там зможемо приймати до 40 осіб. Відкрили гемодіалізне відділення в Умані, яке зможе приймати до 30 осіб. Плануємо також відкрити в Золотоноші і Звенигородці. Таким чином охопимо лікуванням усіх, хто його потребує. Якщо в центрі не хочуть іти на поступки, це їхні проблеми.

В Україні не затверджені стандарти щодо лікування хворих з нирковою недостатністю. Не розроблений і механізм розрахунку вартості медичних послуг.

— Обласна лікарня нам своїх розрахунків не дає. Назвали ціну, і все. Але вона економічно необґрунтована. У нас же є документ, де ми обґрунтовуємо вартість процедури, — пояснює Дмитро Михайловський, керівник проекту "Фрезеніус Медікал Кер Україна".

На Черкащині процедуру гемодіалізу проходять до 100 осіб. Усього її потребують близько 200.

Зараз ви читаєте новину «"Обласна лікарня нам своїх розрахунків не дає. Назвали ціну, і все" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути