четвер, 04 лютого 2010 18:18

Новим губернатором може стати Володимир Олійник

Автор: фото: Наталія ПИСАРЕВА
  Колишній міський голова Черкас Володимир Олійник (ліворуч) та колишній губернатор Вадим Льошенко  під час помаранчевої революції на центральній площі обласного центру. Нині Олійник претендує на посаду голови облдержадміністрації від Партії регіонів, а Льо
Колишній міський голова Черкас Володимир Олійник (ліворуч) та колишній губернатор Вадим Льошенко під час помаранчевої революції на центральній площі обласного центру. Нині Олійник претендує на посаду голови облдержадміністрації від Партії регіонів, а Льо

"Я чесно, добросовісно щодня працював на добробут Черкащини та  черкащан, — каже губернатор 50-річний Олександр Черевко. — З іншого боку, я відпрацював свою каденцію. І мені не складе жодної проблеми після виборів піти у відставку або далі працювати на Черкащину. На все  воля Божа та тих людей, що прийматимуть такі рішення".

Черевко знає, що на його посаду багато претендентів. Ставиться до цього філософськи. Шкодує лише, що нова влада почне все по-новому. Тоді як стара змогла б завершити вже розпочате.

Прогнозують, що від Партії регіонів на крісло голови облдержадміністрації претендуватимуть Петро Душейко, Віталій Бут або Володимир Олійник.

Теперішній виконувач обов"язків керівника виборчого штабу Партії регіонів 58-річний Петро Душейко запам"ятався черкащанам як найактивніший прихильник Януковича на виборах-2004. Він тоді очолював Чорнобаївську райдержадміністрацію, був головою обласної організації Аграрної партії України. У його рідному селі Васютинці Віктор Янукович набрав у другому турі вдвічі більше голосів, ніж Ющенко. Селяни звинуватили голову райдержадміністрації з синами. Мовляв, ті вдавалися до фальсифікацій та погрожували фізичною розправою тим, хто, голосуючи, не показував їм розгорнутий бюлетень. 2006 року Душейко став депутатом Черкаської облради за списками блоку Литвина. Восени перейшов до Партії регіонів.

Голову обласної організації Партії регіонів Віталія Бута, 43 роки, вважають наближеним до нинішнього губернатора Олександра Черевка. На Черкащині живе порівняно недавно. 2008-го очолив Черкаську академію пожежної безпеки, доти працював заступником міністра із надзвичайних ситуацій. У серпні 2008 року збив на смерть службовим автомобілем 21-річного Олександра Савицького. Родині загиблого від імені Бута передали 35 тис. грн. Справи не порушили. Також кажуть, що Бут конфліктує з рештою публічних політиків від Партії регіонів на Черкащині.

Один із заступників міського голови Черкас зламав йому щелепу

Очолити Черкаську ОДА в разі перемоги Януковича може й екс-мер Черкас Володимир Олійник, 52 роки. Він запам"ятався як активний учасник помаранчевої революції, організатор акцій протесту в Черкасах і Києві. 2006-го став народним депутатом за списком БЮТу, проте через рік перейшов до фракції Партії регіонів. На позачергових виборах 2007-го до парламенту не потрапив. Олійник, з огляду на постійні внутрішньопартійні скандали, є компромісним варіантом на посаду керівника ОДА.

Серед можливих кандидатів на губернаторське крісло від Блоку Юлії Тимошенко найчастіше називають Павла Костенка, Ігоря Савченка та Вадима Льошенка.

Найскандальнішим вважають керівника виборчої кампанії Тимошенко на Черкащині 43-річного Павла Костенка. Черкащанам запам"ятався випадок на дамбі через Дніпро, коли Костенко побив Олександра Батурина з Державтоінспекції. Той зупинив джип нардепа за перевищення швидкості — 147 км/год. Через півроку Костенко встряв у бійку. Цього разу один із заступників міського голови Черкас зламав йому щелепу. Прес-служба Костенка заперечувала обидва випадки. Сказала, що він зламав щелепу, коли грав у теніс.

Іще один нардеп від БЮТу Ігор Савченко, 43 роки, — така собі "темна конячка". Про його минуле і зв"язок із Черкащиною майже нічого невідомо. Ходять чутки, начебто його колишня дружина очолює Смілянську меблеву фабрику "Лівс". А Савченко до обрання депутатом працював генеральним директором Інституту земельних відносин Київської області.

Кажуть, що у київському офісі БЮТу часто можна зустріти голову Черкаської ОДА у 2002–2005-х Вадима Льошенка, 54 роки. На той час він представляв СДПУ(о). Льошенко забороняв студентам вищих навчальних закладів зустрічатися з опозиційними нардепами. Також говорили про відмивання грошей на черкаських довгобудах — філармонії та дитячій лікарні.

У Водяниках заасфальтували всі вулиці

Олександр Черевко керує областю з лютого 2005-го. Наймасштабнішим проектом губернатора є туристична програма "Золота підкова Черкащини". Завершити задумане вдалося лише в Чигирині. Там збудували музей, бастіони гетьмана Дорошенка, реконструювали Іллінську церкву в Суботові.

За губернаторства Черевка область збільшила виробництво м"яса. Запустила потужний свинокомплекс у селі Кропивна Золотоніського району. Впродовж 2008–2009 років область збирала понад 2 млн т зернових. За сприяння Черевка вдалося залучити потужного інвестора — компанію "Нібулон", яка збудувала кілька елеваторів і річковий термінал у селі Вітове Чигиринського району.

Торік у листопаді в Черкасах запрацював перший в Україні центр амбулаторного гемодіалізу "Фрезеніус". Триповерхове приміщення звели за рік на місці напівзруйнованого корпусу Першої міської лікарні. На будівельні матеріали та обладнання компанія "Фрезеніус Медікал Кеа" витратила майже 6 млн євро. Жителям області центр надає послугу безкоштовно.

Почався масовий демонтаж пам"ятників Леніну. 2008-го зняли всі скульптури вождю пролетаріату в Чигирині. Згодом — у Черкасах. 2009-го —   у Тальному.

Минулоріч ремонтували міст через Дніпро, але з часом дорожнє покриття на ньому знову вкрилося ямами. 2009-го припинив існувати єдиний в області професіональний футбольний клуб "Дніпро". Губернатор не зміг домовитися з потенційними інвесторами.

За роки правління Черевка на Черкащині сталося кілька корупційних скандалів: правоохоронці арештовували голів Уманської та Кам"янської райдержадміністрацій, голову Уманської районної ради та начальника головного управління юстиції Віктора Левицького.

У рідному селі губернатора Водяники Звенигородського району за останні п"ять років заасфальтували всі вулиці, збудували завод із глибокої заморозки фруктів і відкрили гірськолижний курорт.

Зараз ви читаєте новину «Новим губернатором може стати Володимир Олійник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути