четвер, 18 лютого 2010 20:45

Начальнику фінуправління за борги відключили воду

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Тальнівський "Водоканал" через несплату перекрив воду начальнику фінансового управління райдержадміністрації Наталії Шпичак, 45 років. Вона заборгувала 700 гривень.

— Позаминулого року в неї був такий борг, — розповідає заступник керівника "Водоканалу" Валентин Колесник, 49 років. — Тоді ми оформили договір відстрочки, який закінчився у жовтні 2008-го. Вона не заплатила ні копійки, і зараз винна стільки.

Каже, що прохав Шпичак сплатити заборгованість. Та обіцяла розрахуватися.

— Мені людям потрібно видавати зарплату. І мені все одно, хто должен. Пользуєшся водою — плати. Може, пізніше на нас будуть давити, але поки що ми зробили те, що мали зробити. Я їй казав: "Ви єдина людина з держапарату, яка має борг". Мені чомусь здається, що ця сума в неї є.

Чоловік Наталії 47-річний Сергій Шпичак працює виконавчим директором автозаправки "Воґ". Каже, що не розуміє, звідки взялася заборгованість:

— У нас три роки своя скважина. А до того я таскав воду в бідонах і просив, аби щось зробили, бо води більше не було, ніж була. Тоді ми вирішили не мучитися і вирили скважину. На водопровід спеціально поставили лічильник, щоб не казали, що користуємося.

Про заборгованість Шпичаків постійно повідомляли. Щомісяця приходили рахунки за користування водою. Їх не оплачували.

— Це тягнеться вже багато років, — говорить Сергій Шпичак. — Останній рік платьожки приходили регулярно з різними сумами. Звідки вони їх брали?

Начальник відділу житлово-комунального господарства Тальнівської РДА 38-річний Василь Івченко дати коментар відмовляється:

— Це не в моїй компетенції. Хай голова адміністрації коментує.

Голова Тальнівської РДА 39-річний Юрій Свідерський говорити про відключення від водопостачання підлеглої теж не хоче:

— Це її особиста справа, а мені про це говорити соромно.

Серед затятих боржників і голови районних рад

1 куб. м води у Тальному коштує 5,24 грн.

— Зарплата в держслужбовців безперечно дозволяє сплачувати за комунальні послуги, — каже по телефону заступник начальника головного фінуправління області Валерій Харитонюк. — Платить треба всім. Про випадок у Тальному чую вперше.


Середня заробітна плата у сфері державного управління становить 2369 грн, повідомили в обласному управлінні статистики. Загалом середня зарплатня по області — 1550 грн.

— Ми не аналізуємо статки боржників житлово-комунальної сфери, чи їх приналежність до певної категорії, — розповідає начальник обласного управління житлово-комунального господарства Леонід Лукієнко, 57 років. — А от два роки тому зробили вибірку. До списку потрапили досить цікаві люди. Серед затятих боржників були і голови районних рад. Один  самовільно відрізав свою квартиру від центрального опалення, облаштував автономне.  Найсправніше за комунальні платять найбідніші, у тім числі пенсіонери.

Селищний голова Лисянки 33-річний Олександр Вельбівець стверджує, що він найбільший споживач води в райцентрі:

— На місяць мінімум 15 кубометрів, за кожен сплачую 17 гривень 47 копійок. Я навіть не можу припустити, щоб мої підлеглі мали борги за компослуги. Вони просто знають, у що це їм обійдеться. Щопонеділка мені звітують комунальники щодо сплати споживачами за  послуги. Якщо десь і з"являється проблема, то обов"язково прослідкую за її вирішенням. Це — основа нормальної роботи комунальної сфери.

— Ми перевіряємо, щоб у списках боржників не було наших працівників, — каже заступник міського голови Тального Лариса Дімітрова, 41 рік. — От один хворіє ще з осені, у нього є борг. Профспілкою допомогли матеріально. Тільки одужає, одразу ж розрахується.

За законом держслужбовця можна притягнути до відповідальності за аморальну поведінку, що плюндрує його статус. Оплата за товари чи послуги — це його особиста справа.

— Керівники установ чи організацій не мають права в дисциплінарному порядку впливати на своїх підлеглих із приводу комунальних боргів, — каже начальник юридичного відділу облдержадміністрації Надія Герасимчук, 54 роки. — Можна апелювати до моралі й порядності. Два роки тому в області й Черкасах зокрема була досить складна ситуація з боргами за компослуги. Тоді губернатор Олександр Черевко на нарадах, зустрічах із підлеглими постійно згадував про платіжну дисципліну. Думаю, певним чином це діяло.

Зараз ви читаєте новину «Начальнику фінуправління за борги відключили воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути