Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 20:28

На Кам"янщині добуватимуть горючі сланці

У Бовтиське родовище горючих сланців на Кам"янщині естонський концерн Viru Keemia Grupp планує інвестувати $1 млрд. Спільне українсько-естонське підприємство "Сланцехім" почне розробку копалини наступного року.

— Комплекс включатиме в себе підприємство із видобутку сланцю, завод масел та теплоелектростанцію, — повідомив на прес-конференції керівник проектів VKG Юрій Гудін.

"Сланцехім" отримало ліцензію на розробку частини родовища на Кам"янщині. Запаси оцінюють у 300 млн т. Щорічно компанія планує видобувати 5 млн т сировини. Виробництво запустять до 2014–2015 року.

На заводі з масел вироблятимуть 640–680 тис. т сланцевого масла за рік.

— Для району це великий плюс. Збільшаться надходження до бюджету і нові робочі місця (на початку буде 1,3 тис. місць. — "ГПУ"), — каже перший заступник голови Кам"янської райдержадміністрації Вадим Зелений.

Бовтиське родовище розташоване на межі Черкаської та Кіровоградської областей. Його поклади оцінюють у 3,7 млрд т. Це третє важливе сланцеве родовище в Європі.

Основну частину сланців спалюють на теплових електростанціях. Смолу можна використовувати як рідке паливо чи хімічну сировину для отримання бітумів, олив, фенолів, бензолу та в"язких будівельних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «На Кам"янщині добуватимуть горючі сланці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути