понеділок, 19 березня 2012 00:00

На бульварі Шевченка посадять барбарис

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Учасники акції ”Збережемо каштани від сокири” обіймають дерева на бульварі Шевченка у Черкасах. Вони ростуть там з 60-х. Ідею бульвару спланував головний садовод міста у 1826 році на прізвище Сєргєєв. Спочатку висаджував осики, липи, акації. У 1917 році посадили перші каштани
Учасники акції ”Збережемо каштани від сокири” обіймають дерева на бульварі Шевченка у Черкасах. Вони ростуть там з 60-х. Ідею бульвару спланував головний садовод міста у 1826 році на прізвище Сєргєєв. Спочатку висаджував осики, липи, акації. У 1917 році посадили перші каштани

Черкаські екологи та городяни протестують проти вирубування каштанової алеї на центральній частині бульв. Шевченка. Це візитівка міста. На бульварі їх росте понад 1,5 тис.

11 березня о 13.00 на алеї бульв. Шевченка між вул. Дашкевича і Лазарєва збираються до 100 осіб. Люди обіймають дерева і хором починають кричати: "Збережемо алею від сокири".

— Відколи Одарич прийшов до влади, він одразу почав говорити про вирубку каштанів, — каже член Союзу громадських природоохоронних організацій Людмила Ткаченко, 28 років. — Мер пояснював, що дерева не дуже гарно виглядають, їх треба обрізати й витрачати на це кошти, тому краще посадити щось декоративне.

О 13.30 люди стають уздовж алеї і беруться за руки. Виголошують: "Ми любимо каштани — підтримуй, черкащани!".

Кілька останніх років каштани на алеї поступово відмирають. Їх псує міль. Шкодить і сіль, якою взимку посипають дорогу. Із талою водою вона потрапляє до коренів дерев і роз'їдає їх.

2009 року працівники підприємства "Захист рослин" обрізали гілки каштанів і тополь, що висаджені ближче до парку 50-річчя. Грошей забракло, тож рослини вкоротили тільки від вул. Можайського до Смілянської. Мали закінчити того ж року восени, проте дерева на решті бульвару і далі стоять із великими кронами. На обрізаних нове гілля так і не виросло.

У мерії кажуть, що каштани на алеї вже віджили своє. Проте без згоди городян рубати їх не будуть.

— Бульвар не виконує своїх основних функцій: тут шумно, нема велосипедних доріжок. Та й естетичний вигляд залишає бажати кращого. Відстань між деревами різна. Деякі з них мають товсті стовбури, інші — тонкі. Газони затоптані, з них улітку летить курява, — каже мер Сергій Одарич, 44 роки. — Але в цьому році ніхто їх не чіпатиме. Буде зроблений ескізний проект і презентований громадськості для обговорення.

Мер хоче розширити пішохідну частину бульвару, посадити на ній у два ряди дерева й відгородити від проїжджої частини кущами й високим бордюром.

— Можна скільки завгодно казати, що пішоходам треба прогулюватися центральною алеєю. Тільки куди їм подітися від вихлопного газу? Знайдемо ділянку, на якій відтворимо ідею з натуральними деревами, квітами, замощенням. Я думаю, що можна посадити барбарис. Він буде значно краще захищати від переходу вулиці, ніж просто засіяний газон, який стоїть рівно 2 години, — каже мер.

— Барбарис не стійкий до газів, здохне першим. Можна посадити інший вид каштанів. Як треба, то в містах пересаджують великі дерева. У Києві ж знайшли вихід, — каже архітектор Федір Гонца, 32 роки.

Екологи вважають, що черкаські каштани ще можна врятувати.

— Зараз по всій Україні вони уражаються каштановою міллю, — говорить Олександр Спрягайло, 39 років. — Вирубування нічого не дасть. Великої шкоди для дерев немає. Псується лише декоративний вигляд, тому що вони жовтіють й опадає листя. Це можна призупинити за допомогою хімічних ін'єкцій. Уже на наступний рік дерева себе краще почуватимуть. Сіль, яка потрапляє в коріння дерев, шкодить абсолютно усім деревам. Треба покращувати якість ґрунту.

Зараз ви читаєте новину «На бульварі Шевченка посадять барбарис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути