понеділок, 16 липня 2012 07:00

"Можна давати і 200 кілограмів азоту, але підвищення врожайності не буде"

Про якість органо-мінеральних добрив та необхідність їхнього використання у сільгоспвиробництві говоримо із заступником директора з наукових питань компанії "Джала Голд" Володимиром Ткаличем.

— Вивчаємо органо-мінеральні добрива уже п'ять років. 2008-го цей продукт був представлений на виставці у Дубаї. Німці не змогли протиставити продукту нічого. Чому? Безпечність продукції.

Ми використовуємо хелати харчові, ті, які використовують у дорогих сортах французького вина. Це сприяє тому, що ми можемо у три-чотири рази знизити вміст мікроелементів, тому що біологічно активна засвоюваність цього продукту вища у 10 разів. Відповідно, будуть нижчі і ціна мікроелементів у 10 разів, яких ми даємо в ґрунт, і вміст тяжких металів. Ми даємо землі так звані рухливі форми. Коли ми беремо щось із ґрунту, то туди треба й щось вертати. Подивилися, що є навколо — торф, кам'яне вугілля, але немає нафти. Як ми можемо дати? Завдяки низинному торфу. Із нього ми добуваємо камінне масло. У торфі його кількість досить незначна, але ми робимо витяжку водно-масляної емульсії. Вона дає змогу максимально інтенсифікувати процес отримання клітиною поживних речовин без шкоди для клітини, без порушення мембрани. Ми не використовуємо ніяких спеціалізованих гормональних препаратів, а це значить, що продукт не шкодить майбутньому поколінню.

У чому економічна вигода використання такої продукції?

— Продуктом, який починає випускати "Фрея", можна обробляти і крапельним зрошенням з літака, будь-яких сіялок, поливалок, може бути сухий концентрат та розводитися на полі. І використовують його зовсім небагато. А це гроші. Ми сьогодні обнагліли до такої міри, що гарантуємо виробнику не менш як 10 відсотків урожайності на полі і зі збереженням, а то й збільшенням білкової частини.

Що можуть дати добрива для рекультивації виснаженого ґрунту?

— "Фрея-Аква" — це продукт для відновлення енергетики. Раніше можна було дати 100 кілограмів азоту на гектар землі і цього вистачало. Й отримували 40-50 центнерів зерна з гектару. Зараз можна давати і 200-250, а збільшення немає, бо земля виснажена. Які на сьогодні проблеми? Жара, засуха та мороз. Рослина перебуває у стресових умовах. Сьогодні рослинні культури, як і люди, отримують сонячні опіки. Якщо рослину обробити "Фреєю-Аква", опіків не буде й в умовах засухи вона проживе на два-три тижні більше. Цього року ми засіяли 4 тисячі гектарів озимою пшеницею та рапсом. Не обробляли восени, не обробляли зерновий матеріал, провели лише дві обробки весною й мали не менше 22 відсотків приросту. І ці 22 відсотки не з повітря взялися, просто рослини жили на дві неділі довше й отримали необхідні поживні речовини. Якщо говорити про морозостійкість рослин, то зерна, оброблені препаратами "Фрея", можуть витримати відсутність вологи на два-три тижні більше.

Чому ґрунт утратив функцію самовідновлення?

— От зараз на полі є стерня, але гниє дуже погано, тому що в ґрунті недостатньо вологи. 5 літрів гумінового препарату "Фрея" сприяють тому, що за півроку як мінімум 50 відсотків стерні перейде в ґрунт у вигляді азоту, а це вже економія коштів. А весною це дасть вологозбереження ще на місяць пізніше. Сьогодні такі добрива використовують у Єгипті, Індонезії, Саудівській Аравії, Шрі-Ланці, Південній Кореї. І скрізь є високі результати.

Зараз ви читаєте новину «"Можна давати і 200 кілограмів азоту, але підвищення врожайності не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути