середа, 29 грудня 2010 14:00

Мисливці толочать машинами озимину

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Мисливці гасають машинами за зайцем і в азарті такі колії по полю роблять, що жах", — говорить 62-річна Людмила Кутова, керівник сільгосптовариства "Колос" у селі Майданецьке Тальнівського району. — А найгірше те, що після того ділянку поля не відновиш. Не пускати ж трактора, щоб колію пересіяв.

Мисливці зазвичай полюють уночі. Б'ють дичину з-під фар.

— Роблять фарошукача: до звичайної фари чіпляють дріт, щоб можна було руками наводити, й світять по полю, — розповідає мисливець 49-річний Віталій Науменко з Умані. — Бачать, що очі тварини блищать, і ганяють за нею. В основному полюють на зайців, лисів, косуль. Іноді й кабанів так б'ють. На потолочену озимину уваги не звертають.

— Якось зверталися в міліцію, аби зробили щось, — каже мисливець Роман Захарчук, 35 років, із села Веселий Кут Тальнівського району. — Кажуть: назвіть номер автомобіля або самі затримайте браконьєрів.

— Свої мисливці шкоди намагаються не робити, бо всім же в районі жити. Якщо зловимо когось, то обов'язково в газету напишемо, щоби боялися. А якщо круті з Києва на джипах приїздять, то їх не зловиш. Подивимося на борозни, руками розведемо та й усе, — ділиться голова Тальнівського товариства мисливців і рибалок 55-річний Іван Решетник.

У Городищенському районі проблема не така гостра.

— Мені повезло більше, — радіє Віктор Осовітній, 55 років, керівник сільгосптовариства "Симиренківське". — У нас поля оточені лісами, джипом особливо не розженешся. Цього року, слава Богу, ще не толочили. Порядні мисливці перед полюванням питають дозволу. Якщо земля мерзла, то дозволяю, якщо відлига — то ні. Тоді борозни на полі обов'язково будуть.

За потолочену озимину в області ще нікого не карали. Що не рік знищених посівів більшає.

— Крутих машин прибавляється, гострих відчуттів їх власникам бракує, то вони й шукають, де енергію діти, — пояснює Іван Решетник.

За лисячу шкуру дають 50 гривень

У грудні на базарах області подорожчали лисячі шкури. Раніше оцінювали в 30 грн, тепер за 50 грн забирають навіть не сушену, а тільки присолену. Хутро йде на оздоблення капюшонів до зимових курток.

— Централізовано шкури жодна організація не закуповує, — каже мисливець Віталій Науменко. — Це ринок "чорний". Купують торговці шапками. Останнім часом дуже подорожчала шкура лісової куниці — за неї просять 200 гривень. Дуже дешево ціниться ондатра — 25 гривень за шкурку. Щоби пошити шапку-обманку з ондатри, треба чотири  штуки. Й ондатра, й куниця занесені до Червоної книги. Заячі шкури  ніхто не скуповує.

Зараз ви читаєте новину «Мисливці толочать машинами озимину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути