Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 17:49

Ведмедям дають бутерброди з повидлом і згущенкою

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Працівниця черкаського зоопарку Тетяна Сотула розмовляє з левом Ніком
Працівниця черкаського зоопарку Тетяна Сотула розмовляє з левом Ніком

"Раніше годували тварин за московським раціоном. Зараз формуємо власний, для кожного окремо. Вони, як люди, теж щось люблять, щось не подобається", — розповідає директор Черкаського зоопарку 49-річний Євген Ван. Заклад з розпліднення тварин має найкращі показники в Україні. Торік п'ята частина усіх звірів мала потомство. За три роки кількість утриманців зоопарку зросла втричі. Тепер є 240 видів. Щоб прогодувати всіх тварин, на рік треба по 8 т пшениці, кукурудзи, вівса, ячменю, проса, трохи менше соняшнику. Заготовляють 25 т сіна, соломи, фруктів і овочів. М'ясо купують щотижня.

Минулої п'ятниці у клітці левиці Гери працівниці 22-річна Ірина Компанієць і 52-річна Тетяна Сотула чіпляють чималий шмат телячих ребер до мотузки, прив'язаної до стелі вольєра. Перед цим левицю зачинили.

— М'ясо розморожуємо за добу до подачі. Можемо розкласти у важкодоступних місцях, щоб хижак "попрацював", — каже Тетяна Сотула.

Жінки виходять із вольєра і випускають Геру. Вона поволі йде в куток, лягає на солому. Не зводить очей із людей, періодично поглядає на м'ясо.

— Гера, ти що не голодна? — питає Тетяна Сотула. — Відійдемо, бо бачить чужих.

Тварина зіскакує з місця, лапою підтягує підвішене м'ясо до пащі. Сусідить із нею лев Нік. Мордою треться об прути вольєра, лащиться до Тетяни. Жінка просить:

— Скажи "мама", ну скажи.

Лев протяжно видає звуки "ма-ма", через мить повторяє ще двічі.

— У неділю і понеділок хижакам даємо живий корм — порося чи кроля. Два леви, тигриця і рись з'їдають до 30 голів у місяць. Вовкам, лисицям, борсукам, єнотам запускаємо щурів і мишей. Вирощуємо самі, якщо не вистачає, закупляємо в Києві, — розказує Євген Ван.

Бурі ведмеді Вася і Юля та гімалайська ведмедиця Феня у сплячці. У гімалайського ведмедя Віла безсоння. Він гуляє вольєром. Коли повз проходить Тетяна Сотула, сідає й лащиться.

— На тому тижні він затягнув у двері бревно. Я стала перед ним, поставила мішки з жолудями і перепелами. Кажу: "Віл, ось бачиш їжу, доки не приймеш бревно, я тобі не дам". І пішла. Приходжу, а він виніс те бревно на вулицю і поставив під решіткою. Бурий ведмідь Васька харчами не перебирає. Любить сиру рибу, каші й гарбузи. Юля — більше м'ясо і чорний хліб із висівками. Картоплю і не показуй, бо не підійдуть. А до жолудів, горіхів і ягід ласі обоє. Феня не байдужа до яблук і груш. Ведмеді обожнюють бутерброди з повидлом або згущонкою. Намазуємо на велику скибку чорного хліба й накриваємо зверху ще одним шматком.

Мавпи живуть по четверо. Їдять каші, овочі, фрукти. Спочатку наїдається самець, тоді дозволяє поїсти самкам. Відбирає найсмачніше.

— Навіть якщо їжу покласти в чотирьох кутках, усе одно контролюватиме. Обійде й передивиться. Вибере, що йому треба. Щоб кожній мавпі попали потрібні продукти, накладаємо більше. Люблять цибулю, їдять її як яблука. Ріжемо на половинки, зелену даємо цілою. Моркву обгризають, як банан, тільки серцевину з'їдають. Це природно, — каже Євген Ван. — От єнот-полоскун усе, щоб йому не дали, миє. Навіть цукор-рафінад. Кладе у воду й починає мити. Він розстає. Єнот тоді дивиться на лапи, не розуміє, де дівся цукор. За чотири роки звик до звірів, як до людей. Хвилююся, коли відвідувачі перегодовують тварин. Люди думають, якщо вдома котлети або ковбаса залежалася, то звірі все поїдять. А вони ж живі істоти, їх теж якісними харчами треба годувати.

На вольєрах висять оголошення про заборону годування білим хлібом.

— То тепер приходять із чорним. Кажуть: забороняєте давати білий, то купили чорний, — додає Євген Леонідович.

Папуга жако коштує 650 доларів

У черкаському зоопарку з'явилися шість папуг жако та п'ять конголезьких.

— Жако — найкращий говорун. Добре імітує звуки, — розповідає директор звіринця Євген Ван. — Кашляє, як людина, не відрізниш. Коли у приміщенні один, то можна й злякатися. Копіює спів птахів, каркання ворон, журчання води або хлюпання ганчірки. Жако не просто імітують слова. Якщо з ним говорити, то фрази вставляє по темі. Цей папуга думає, про що говорить. Але з ними треба займатися. Самці навчанню краще піддаються, ніж самиці. Та ми вчити говорити їх не будемо. Задача зоопарку — забезпечити стійку популяцію, яка буде розмножуватися.

Жако коштує в середньому $650. Конголезький — удвічі дешевше.

Також до зоопарку завезли качок пеганок, хамелеона Парсона. Тривають перемовини про пару благородних оленів.

Зараз ви читаєте новину «Ведмедям дають бутерброди з повидлом і згущенкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути