понеділок, 16 липня 2012 06:45

Зливову каналізацію почистили

Рік тому в Черкасах за чотири дні випала двомісячна норма опадів. Вулиці затопило, громадський транспорт зупинився. У приватному секторі підтопило будинки, у багатоквартирних будинках — підвали. Найбільше води було на вулицях Південно-Західного району — Сумгаїтській, Ярославській, 30 років Перемоги. Подекуди рівень води сягав метра.  Міська рада витратила 250 тис. грн на ліквідацію наслідків потопу.

— Заклали у бюджет 312 тисяч гривень, якщо ситуація повториться цього року, — говорить заступник міського голови Віктор Беззубенко, 49 років. — Зливова каналізація під контролем, сітки почищені, сміття прибране. Ми готові до самих великих дощів. Звичайно, не до аномальних.  Компанія, яка виграла тендер на обслуговування зливової каналізації, має кілька потужних насосів "Хонда". Таких нема навіть у еменесників. Після дощу ми можемо підключити насоси й унеможливити ситуацію, яка   сталася минулого року, коли такого обладнання ще не було.

Торік найбільше постраждав Південно-Західний район. У чому там проблема?

— У Черкасах не скрізь є зливова каналізація. Південно-Західний район мусить приймати дощову воду в стихійне озеро. Для того, щоб інженерно вирішити це питання, треба сотні мільйонів гривень. Таких грошей у міста немає, тому ми передбачаємо заходи для пониження води в стихійних озерах. Місто не справилося минулого року, бо проблема йде від часів проектування Черкас. Не передбачено великі обсяги води. Зараз  навантаження на систему водовідведення вдвічі більше після того, як почала працювати дитяча обласна лікарня. Доки там був пустир, вода йшла на туди і відходила дренажем, а тепер із кількох гектарів збирається і відправляється в зливову каналізацію.

Чому не викачують воду зі стихійних озер?

— Об'єм такої водойми в Південно-Західному районі 22 тисячі кубічних метрів. Зараз там рівень води близько метра. Викачувати нема потреби. Якщо йдуть невеличкі дощі, за допомогою природного дренажу вода потихеньку сходить.

Через прориви колектора постійно провалюється асфальт на дорогах.

— Ситуація дуже важка, потребує серйозних коштів. Найважча ділянка по вулиці Чигиринській аж до Червоної Слободи. Бетонну трубу, яка там лежить, корозія вже настільки пошкодила, що ситуація критична. Нещодавня аварія по вулиці Богдана Хмельницького теж була пов'язана з просіданням ґрунту. Щоби повністю відремонтувати колектор, потрібні  сотні мільйонів, а їх немає. Ми попробуємо поміняти кілька ділянок і цим хоч якось налагодити його роботу. Взагалі мережа водовідведення у Черкасах потребує капітального ремонту.

Зараз ви читаєте новину «Зливову каналізацію почистили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути