Ексклюзиви
четвер, 04 грудня 2008 16:54

Дояр Василь Довгомеля доїть 300 корів

Дояр Василь Довгомеля доїть 300 корів

43-річний Василь Довгомеля із села Червона Слобода Черкаського району 20 років доїть на фермі корів. Із дружиною Оксаною переїхав на Черкащину із Закарпатської області.

— Ми з Новоселиці Міжгірського району. Одружилися, а жити було ніде. У Червоній Слободі жила моя сестра Таня. Сказала, що у колгосп потрібні доярки і їм дають квартири. То ми із дружиною позмінно працювали. Хоч доїли апаратами, руки все одно дуже боліли. Тягали вагонетки. По тонні молока на день перевозили, — розповідає Василь.

 Розмовляємо на місцевому сільськогосподарському підприємстві "РВД-Агро". Чоловік стоїть у ямі для доярок і підключає доїльні апарати.

— Тепер уже не сильно важко працювати доярем, — повертає голову  Василь Юрійович. — Два роки тому встановили обладнання для доїння "Ялинка". Наш директор Володимир Рябенко почув по телевізору, що в Європі корів доять під класичну музику. Вирішив і собі спробувати. Купили музичний центр. Як включили музику, то корови головами на всі боки крутили. Не розуміли, що відбувається. Потім звикли доїтися по-європейськи. Та й самим стало веселіше. Хоч зараз уже інколи набридає.

Василь Довгомеля працює через день до обіду й увечері. На роботу робітників возять машиною.

— Дорогою балакаємо про сни, про любов. Проблєм зараз багато, бо грошей не хватає. Дітей вчить нада. Собі вже одказуємо, бо все дорожає. Шо зараз тисяча? Ніщо! Говоримо, в кого які сімейні проблєми єсть. Так друг другу пожаліємося, і то легше стане на душі.

Жаліється, що в залі для доїння не можна курити.

— Терплю до кінця дойки. Сігарєти подорожали. Були по рубль восімдесят, стали — два сорок. Жінка каже, кидай курити, бо ти тільки на одні сігарєти заробиш. Виходимо, виходимо! — наказує коровам дояр.

У кишені Василя Юрійовича чути мелодію мобільного телефону. Чоловік не реагує.

— Мобільний сюди брать не розрішається. Щоб не отвлікали друг друга від роботи, — зізнається, що телефон забув викласти.

Цікавлюся, скільки корів видоює за зміну.

Раніше чоловіків тут було п"ятеро

— На двох доярок до трьохсот набереться. Раніше чоловіків тут було п"ятеро, а то всі жінки. Тепер працюємо я і ще три доярки. У прошлому году отримав орден "Знак пошани". Вручав народний депутат Микола Томенко в Черкасах у білому домі (облдержадміністрація. — "ГПУ"). Грамот багато маю, дипломів. Шкода, що путівки ніколи не давали. Якби дали у Трускавець, я  поїхав би. Був на виставках із коровами у Черкасах і Києві. Маю ставку 1200 гривень. Зараз зарплата не залежить від надоїв. А раніше було так: чим більше надоїш, тим більше грошей отримаєш. Тоді ми гарно получали. На радянські гроші було й до тисячі рублів. То ми їх із дружиною тратили на обстановку квартири.


Дружина Оксана Іванівна нині працює продавцем. Подружжя має доньку-студентку. Живуть у двокімнатній квартирі.

— Маю велику рідню на Закарпатті. Батько помер. До матері навідуюся під час відпустки. Є четверо братів і дві сестри. Два брати живуть на Закарпатті, а решта тут, у Слободі, і Леськах Черкаського району.

Дояр згадує випадок, коли батькам принесли похоронку на прізвище Довгомеля.

— Я попав у Хабаровський край служити, а мій друг Ваня Довгомеля — в Афганістан. Прийшла в село телеграма, шо загинув Довгомеля. Повідомлення принесли моїм батькам. То там всі в шоці були. Страшне! А тоді подивилися, що то про Івана написано.

Цікавлюся: якби можна було повернути роки, чи змінив би професію.

— По-любому. Я ж після школи поступив на агронома. Це мені близьке, бо сам із села. Та тільки не вивчився. Хотів заробити спочатку грошей.

Зараз ви читаєте новину «Дояр Василь Довгомеля доїть 300 корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути