понеділок, 07 листопада 2011 05:45

"Договорювалися, що заплатять 4 тисячі, платили тількі дві"

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Із початку року в області податківці виявили 5345 нелегальних працівників. Минулого року таких було вдвічі менше.

Найбільше людей працювали неофіційно у сфері сільського господарства — 1324 особи.

— Прийшла пора збирати врожай — запросили безробітних селян. Ідуть охоче, бо роботи в селі немає. Але мало хто з працедавців забиває собі голову паперами. Зазвичай кажуть: так ми ж на кілька днів найняли людей, аби врожай зібрати. Але кілька днів усе одно треба документально оформлювати, — каже Володимир Коломієць із податкової адміністрації області.

Уманець 29-річний Валерій Нємченко чотири роки неофіційно працював на будівництві у Черкасах.

— Про легалізацію роботи ніхто й не думав,  — розказує. — Нас зразу предупредили, що нічого цього нема. Як хочте, так і робіть. Я тоді молодший був, гроші сильно нада були, ото й підключався до любої роботи. Дурили часто. Договорювалися, що заплатять 4 тисячі, платили тільки дві з лишком. Заболів чи хочеш в отпуск — це твої проблеми.

Валерій повернувся до Умані, влаштувався у військову частину за контрактом.

— Маю 1600 гривень. І живу удома, коло жінки. Вигідно, бо і больнічний оплачується, й отпуск цього року 40 днів мав, і матеріальну допомогу дають.

— Як на хазяїна робити — то він оформляє тільки на мінімалку, а решту в конверті додає, — розказує 42-річна Катерина Пащенко із Жашкова. Вона реалізатор на ринку. — Поскаржитися в податкову — зря витратити час. Там усі свої у бізнесменів — прийдуть для виду з перевіркою. Ще й скажуть, хто доклав.

Черкасець Давид, 38 років, говорить, що роботодавці часто дурять працівників.

— Отримую на приватній фірмі 3 тисячі гривень. Нас керівництво переконувало, що все легально. А тоді один із наших на пенсію йшов. Брав довідки в бухгалтерії. Виявилося, що 3 тисячі — то легальна й нелегальна зарплатня разом. А оформлені всі на мінімалки.

З усіма питаннями щодо легальності зарплат податківці радять телефонувати на гарячу лінію. Тел. (0472) 33 91 17.

— Проводимо рейди, приймаємо звернення громадян — і по телефону, й онлайн. Постійно роз'яснюємо і працедавцям, і найманим працівникам те, що працювати легально вигідніше. До працедавця не буде ніяких питань, і працівник захищений, — говорить голова Черкаської державної податкової адміністрації Петро Хукаленко, 62 роки.

Роботодавців, які використовують працю нелегальних працівників, змушують віддати державі не виплачене.

— Якщо попадуться вдруге — тоді штрафуватимемо, — розказують на "гарячій лінії".

Суми штрафів ніхто не розголошує. Неофіційно податківці кажуть, громадяни на "гарячу лінію" телефонують украй рідко. Здебільшого ті, кого звільнили з роботи.

 

Можна відкладати кошти на депозит

Аби в майбутньому збільшити собі пенсію за мінімальної зарплати, можна самому перераховувати кошти в Пенсійний фонд.

— Зважте, скільки зможете відкладати у місяць на додатковий пенсійний рахунок із зарплатні. Нарахування пенсії в майбутньому залежатиме і від основного та додаткового рахунків, і від стажу роботи, — кажуть на "гарячій лінії" Пенсійного фонду.

Закон також передбачає організацію недержавного пенсійного забезпечення через систему недержавних пенсійних фондів, страхових компаній і банківських установ.

— Можна відкладати додатково кошти на депозит в обраний банк чи в фонд недержавного пенсійного страхування, — каже юрист Олексій Марчук, 36 років, із Умані. — Для цього достатньо підійти в бухгалтерію підприємства та написати заяву. Кошти бухгалтерія автоматично перечислятиме в обрану вами установу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Договорювалися, що заплатять 4 тисячі, платили тількі дві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути