четвер, 08 квітня 2010 17:02

"Донька не змогла толком пояснити чим відрізняється кролик від курки"

Автор: фото: Наталія ПИСАРЕВА
  Учителька першого класу черкаської  гімназії №1 Катерина Коломієць розповідає  про свято Великодня. На дошці виставлені роботи кращих учнів присвячені пасхальній тематиці
Учителька першого класу черкаської гімназії №1 Катерина Коломієць розповідає про свято Великодня. На дошці виставлені роботи кращих учнів присвячені пасхальній тематиці

У квітні батьки починають записувати майбутніх першокласників до школи. Спеціалізовані заклади та гімназії Черкас відбирають учнів на основі вступних випробувань, на яких визначають математичні, лінгвістичні здібності, логічне мислення та рівень психологічної готовності до школи 6-річних дітей.

Черкащанка Надія Левченко минулого року віддала доньку Світлану до першого класу гімназії N31. Своїм рішенням задоволена. У квітні-травні 2009-го Світлана проходила вступні бесіди у двох найпрестижніших школах міста — гімназіях N1 та N17.

— До школи почали готуватися з 3 років. Учили вірші, слухали казки. У чотири роки Світлана навчилася читати, — пригадує мати. — У дитсадку трохи приплачували виховательці, яка добре знає англійську. Просили дати початковий рівень. Коли дізналися про вступну співбесіду, відразу пішли в 17-ту гімназію. 20 дітей з екзаменаторами зайшли до класу. На дошці висіли фігурки тварин, а дітям пропонувалося назвати їх англійською. Донька завжди піднімала руку першою. Наступне завдання було на логіку. Треба з"єднати різні точки на папері, щоб вийшла фігура. Насамкінець — читання. З усіма завданнями донька впоралася. Нас зарахували. Насамкінець я пройшла бесіду в директора. Однак вирішили спробувати свої сили ще й у конкурсному відборі в першу гімназію.

До гімназії N1 Світлана відбір не пройшла. Не вистачило балів. Мати засмутилася:

— Там досить дивна система. Учителі сідають за стіл. До класу викликають майбутнього першокласника. Він сідає на стілець поблизу вчителів. Дитині починають задавати різноманітні питання. Моя донька зразу якось зніяковіла. Дивилася на дорослих і ледве голос відтягувала. Довго думала і не змогла толком пояснити чим відрізняється кролик від курки. Я дивилася й не впізнавала її.

У вересні Надія Левченко передумала віддавати Світлану в гімназію N17:

— Знайомі казали, що школа переповнена. Усередині гамірно і навіть приміщення якесь темне. Вирішила віддати Світланку в 31-шу гімназію, що за кількасот метрів від будинку. Вступної співбесіди там не було.


Престижними в Черкасах вважають фізико-математичний ліцей, першу і 31-шу гімназію, спеціалізовані школи N9 і N 17.

— Престижність закладу — це умовне поняття, — каже начальник міського відділу освіти Олександр Лавринюк, 61 рік. — Ці школи мають найбільше переможців олімпіад і конкурсів Малої академії наук.

Гімназії і ліцеї — освітні заклади нового типу, що спеціалізуються на поглибленому вивченні окремих предметів. Останні не мають початкової ланки, на навчання набирають із сьомого, восьмого або дев"ятого класів. До гімназій, як і до загальноосвітніх шкіл, діти йдуть із 6 років.

— За наказом директора закладу нового типу створюється комісія, котра за співбесідою визначає рівень знань дитини, психологічну готовність навчатися тут, — роз"яснює Олександр Гаврилович. — А до загальноосвітніх закладів конкурсу не може бути.

До спеціалізованої школи N17 заяви на проходження конкурсного відбору приймають до 15 травня. У закладі поглиблено вивчають іноземні мови. Уже в першому класі по чотири уроки англійської на тиждень. Із п"ятого класу вивчають другу іноземну мову.

Майбутні першокласники проходять співбесіду тривалістю до 30 хв. у присутності батьків.

Минулого року ми відмовили десь 30 батькам

— Дитині дають завдання для визначення готовності до системного навчання, перевіряється здатність до вивчення іноземних мов, моторика рук. Також основи читання. Проте ми не ставимо вимог щодо певної швидкості читання, як багато хто говорить, — розповідає директор школи Дмитро Бунякін. — На співбесіді також присутній психолог, який визначає рівень психологічної готовності дитини. За результатами всіх випробувань ставиться певна кількість балів.

2009-го у школу набрали п"ять перших класів по 30 дітей. Цього року планують зробити стільки ж. Два класи навчаються при школі на вул. Хрещатик, три — у дитячому садку N34.

— Минулого року ми відмовили десь 30 батькам. Деяким радили поки що не віддавати дитину в школу, бо вона фізіологічно не готова, — говорить Бунякін.

До гімназії N31 на Митниці набирають три перших класи по 30–35 дітей. Конкурсних випробувань не проводять. Приймають за заявами батьків.

— Якщо заяв у нас стільки, скільки ми можемо взяти дітей, то беремо всіх, — розповідає заступник директора із навчально-виховної роботи Наталія Матвєєва. — Якщо ж більше, а часто в нас на 90 місць претендують 100–120 дітей, то вчителі проводять із дітьми співбесіду. Звертають увагу на те, чи дитина готова до школи психологічно, чи знає вона, чого від неї там очікують. Чи налаштована на навчання, бо часто приводять діток 5,5 років, які ще не готові вчитися.

— Щороку набираємо лише два класи першачків, — каже директор першої міської гімназії 52-річний Сергій Саєнко. — У нас школа малих розмірів.

Цього року приймати дітей до школи розпочнуть із 10 квітня. Першу міську гімназію називають ще лінгвістичною. Тут навчають 11 мовам, у старших класах чимало предметів викладають англійською:

— При вступі до нашого навчального закладу перевіряємо психологічну готовність, уміння читати хоча б по складах, розвиток логіки.

У черкаському колегіумі "Берегиня" вже сформовані три перших класи. На черзі — четвертий. "Берегиня" є філіалом Києво-Могилянської академії.

— Конкурсного відбору в нас немає, — каже директор школи Василь Титаренко. — Є лише співбесіда і то за згодою батьків.

Цього року до перших класів на Черкащині підуть майже 10 тис. дітей.



У заяві треба було зазначати місцеву приписку


— За Союзу в школу приймали дітей лише з прилеглих мікрорайонів, — каже заслужений учитель України Світлана Силантьєва, 48 років. Працює класоводом Черкаської школи N17. — От щоб відправити дитину до нашої школи, батьки писали в заяві директору, що живуть по вулиці Смілянській. Могли вимагати довідку про приписку. Зараз такого немає. У мене діти з усього Черкаського району.

Педагог розповідає, що тепер діти інакші, ніж були колись. Менше отримують низьких оцінок, записів у щоденник про погану поведінку.

— Практично всі вміють читати. А раніше — трохи більше половини 7-літніх першокласників. У психологічному плані картина інша. Учні перевантажені комп"ютерами, агресивними мультфільмами, телепередачами. Від цього вони й фізично слабші.

Учителям гімназій і ліцеїв платять більше

— При прийомі на роботу звертаємо увагу на стаж, категорію, — каже директор Першої міської гімназії Сергій Саєнко. Цього року 18 її учнів стали призерами всеукраїнських олімпіад. — Глибокі знання можуть дати дітям високопрофесійні вчителі. Наш завуч з іноземних мов Надія Ананьєва — кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України, кавалер ордена княгині Ольги третього ступеня. Вона не хоче викладати у вищій школі, каже, діти — то її життя. В університеті зарплата, звичайно, вища. Брали на роботу й випускників, котрі зарекомендували себе добре під час навчання.

Учителям закладів нового типу платять на 10% більше. Ставка педагогів загальноосвітньої школи без стажу (18 год. на тиждень) — 943 грн, викладача університету в перший рік роботи — 1406 грн (900 год. на рік).

Зараз ви читаєте новину «"Донька не змогла толком пояснити чим відрізняється кролик від курки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути