четвер, 28 лютого 2008 18:12

Дитину без щеплень у дитсадок не беруть

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Анна Комкіна з Черкас грається з дворічною донькою Анабель вдома у власному дитячому центрі ”Веселка”. В дитсадок дитину не водить. Вона відмовилася від щеплень для дитини. Жінка вважає, що з материнським молоком дитина отримує необхідний захист
Анна Комкіна з Черкас грається з дворічною донькою Анабель вдома у власному дитячому центрі ”Веселка”. В дитсадок дитину не водить. Вона відмовилася від щеплень для дитини. Жінка вважає, що з материнським молоком дитина отримує необхідний захист

За останній рік на Черкащині майже в 2,5 разу побільшало дітей, яким не робили обов"язкових щеплень. На 1 січня 2007 року в області таких було 303 особи, а на 1 січня цього року — 734.  Батьки пишуть у поліклініці відмову робити вакцинації взагалі або ж до певного віку.

Черкащанка Анна Комкіна, 27 років, виховує 2-річну доньку Анабель. Про чоловіка не розповідає. Жінка народжувала вдома. Тому дитина уникла обов"язкових вакцинацій у перший і третій день життя немовлят — від гепатиту В й туберкульозу. Досі дівчинці не робили жодного щеплення.

— Спочатку я думала не робити до року, доки годуватиму, — Анна запрошує у власний дитячий центр "Веселка".

Цей заклад — ніби приватний дитсадок, куди приходять матері з дітьми, вагітні. Комкіна запрошує лікарів, які розповідають жінкам про пологи, догляд за немовлям.

У кімнаті відчинена кватирка. Анабель грається босоніж у майці та плавках. Ходить зі шматком булки. Час од часу гризе.

— Із материнським молоком дитина отримує необхідний захист, — переконує Анна. — Але навіть переставши годувати, я вирішила не робити вакцинацію. Моя дитина набагато міцніша, ніж ті малюки, яким її роблять. Легше переносить застуду, менше хворіє.

Про шкідливість щеплень жінка прочитала у книжці російського лікаря-гомеопата Олександра Котока "Безжалісна імунізація" та в інтернет-статті про вакцинацію вірусолога Галини Червонської.

— Від вакцинації буває висока температура та серйозніші ускладнення. Я знаю про випадок, коли триденна дитина після щеплення померла. Звичайно, лікарі не визнали, що причина в прививці. Знаю одну багатодітну сім"ю, де непривиті діти перенесли хворобу набагато легше, ніж привиті, — веде далі Комкіна.

Вакцина ослаблює імунітет, вважає Анна. Адже організм витрачає сили на боротьбу з уведеним вірусом.

— У дитсадок нас не беруть, — ділиться вона. — Це несправедливо. Усе одно ж дехто домовляється із завідувачами садків і навіть без прививок ходить.

Спочатку пробували обливатися водою

Жінка намагається загартовувати доньку. Ніколи не одягає надто тепло. У хаті Анабель ходить босоніж.

— Ми багато гуляємо, ходимо, ніколи не сидимо взаперті, — наливає дівчинці зеленого чаю. — Намагаюся давати тільки натуральну їжу, без консервантів. Я довго годувала груддю — до року й 10 місяців. Спочатку пробували обливатися водою, але вона цього не сприйняла.

Приватний педіатр 50-річна Олена Расіч вважає, що доки дитину годують груддю, робити щеплення не варто.

— Батькам у поліклініках не дають вибору. Не знайомлять із протипоказаннями, побічними наслідками, — каже лікар. — А вони можуть бути аж до церебрального паралічу й смертельних випадків. У нас з"явилася вакцина від краснухи. Ми ще не знаємо, які будуть наслідки, коли діти виростуть. Тобто не відомо, як вона позначиться на наступному поколінні.

Мати 9-місячної Катрусі Тамара Підгорна, 26 років, робила доньці щеплення. Тепер сумнівається, чи варто було.

— У півроку нам зробили БЦЖ (вакцина від туберкульозу. — "ГПУ"). У Каті температура була висока! Місяць у лікарні лежали. Нам сказали, що ларингіт, — згадує Тамара.

Жінка впевнена, що хвороба — це ускладнення після щеплення. Бо на той час у дитини був нежить. Вона хотіла відкласти вакцинацію, а лікарі в поліклініці наполягли.

— Може, й треба прививки робити, але хай уже як дитина підросте. Навіщо таким маленьким, — обурюється Підгорна. — Я читала, що у деяких вакцинах навіть ртуть є!

Обласний імунолог 45-річна Інна Кімлик каже, що з 1995 року в області не було жодного випадку ускладнень після вакцинації. Температура в дітей — природна реакція організму на чужорідні тіла.

— Щеплення стимулює вироблення в організмі антитіл, які борються з хворобою, — зауважує імунолог. — Скаржаться, що у препаратах є солі ртуті. Вони є і в інших препаратах. У тій же ехінацеї! Але про це ніхто не говорить. Будь-яка запаяна ампула з ліками містить ртуть. Це єдиний антисептик, який не вступає в дію з вакциною і дозволяє її зберігати.

Протипоказань щодо вакцинації кілька. По-перше, при невралгічних захворюваннях, що супроводжуються частими судомами. По-друге, вроджений імунодефіцит. Якщо в дитини на вакцину виникає алергія, пропонують замінити її на іншу. Однак батьки купують її за власні кошти.

— Зараз рекомендують щеплювати навіть онкохворих дітей. Адже вони переносять хвороби ще складніше. Так само й хворі на астму. Якщо такий малюк заразиться, наприклад, дифтерією, його стан буде тяжким. За допомогою вакцинації ми вчимо організм відділяти чужорідне тіло від свого й боротися з ним, — пояснює лікарка.

Інна Федорівна переконана, що масова відмова від щеплень може призвести до епідемій.

— Поширення дифтерії у 1992–93 роках вдалося подолати завдяки вакцинації. Той, кому не робили щеплення, може померти, бо дифтерійна паличка вражає серце. Будь-яка хвороба може мати страшні наслідки для нещеплених людей, — запевняє Кімлик.

Якщо на час вакцинації дитина захворіла, щеплення слід відкласти до одужання. Потім можна зразу робити.

У дитсадок дитину без обов"язкових щеплень брати не мають права. Щодо школи, то тут переважає Конституція, яка гарантує право на середню освіту.

Обов"язкові щеплення з дня народження

1 день — від гепатиту В
3 дні — від туберкульозу
3 місяці — від гепатиту В, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту
4 місяці — від дифтерії, кашлюку, правця
5 місяців — від гепатиту В, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту
12–15 місяців — від кору, краснухи, паротиту
18 місяців — від дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту
Щеплення робляться за кошт держави. Деякі вакцини вводять повторно у 3, 6, 7, 14 років.

Зараз ви читаєте новину «Дитину без щеплень у дитсадок не беруть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути