понеділок, 27 лютого 2012 07:30

Через пожежу постраждали чотири квартири

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Пожежники гасять багатоквартирний будинок у Жашкові. На пожежі їм довелося працювати всю ніч
Пожежники гасять багатоквартирний будинок у Жашкові. На пожежі їм довелося працювати всю ніч

Уночі 11 лютого в місті Жашків на вул. Восьмипланівській, 5, спалахнув багатоквартирний будинок. Рятувальники загасили вогонь, проте квартира №5, в якій сталося займання, вигоріла вщент. Ще три постраждали від води.

Вул. Восьмипланівська — на околиці міста неподалік цукрового заводу. Будинок, де виникла пожежа, колись був конюшнею. Її переобладнали під житло для заводчан у 1950-х. У помешканні 16 квартир, деякі порожні. Будинок одноповерховий, посередині даху проламаний шифер, покрівля в снігу. Квартира №5 без вхідних дверей, усередині все обгоріле, крізь дірки в стелі видно небо. З неї почалася пожежа. Власниці 48-річної Ольги Квашук не було вдома.

З будинку в понеділок 20 лютого по обіді виходить власниця квартири №6 Марія Плющ, 72 роки. Разом із чоловіком живе у сусідів у помешканні №4.

— Ми тут як одна сім'я, як таке лихо сталося сусідка нас до себе пустила, — каже Марія Петрівна. — Весною хочемо у свою квартиру повернутися, але немає за що робити ремонт. Ми з чоловіком уже на пенсії обоє, а з пенсії не дуже ремонт зробиш. Сказали, щоб ішли у дом старості чи лікарню, але ми ж самі себе обходимо, то чого туди йти.

Проводить у свою квартиру. Помешкання двокімнатне. Неушкодженою лишилася тільки кухня, у кімнатах повідпадала штукатурка зі стелі звисають валки глини, за ними видно обгоріле дерев'яне перекриття від сусідів з квартири №5. Відчувається сирість та їдкий запах смаленого. В одній із кімнат стоїть сервант, на стільці лежать вцілілі доріжки.

— Ми років чотири, як газ зробили, вже так добре жити стало, тепленько, — розказує Марія Петрівна. — А тут таке горе. Сусіди ці поселилися кілька років тому, молоді, дітей дорослих мають. Зробили у квартирі гарний ремонт. Того вечора десь у годин 10 зайшла Оля і попросила, щоб я послухала за квартирою, бо вони в гості кудись їдуть. Стіни в нас тонкі й чути, коли хтось говорить. Вони поїхали, а ми спати лягли. Тоді дід мене будить, що диму в одній кімнаті повно. Взяв відро з водою поліз нагору подивитися що там горить, а там уже повно диму. Визвав пожарку, а я сусідів будити побігла.

Потрапити в палаючу квартиру рятувальникам вдалося не одразу.

— У нас стіну і кришу водою залили, щоб вогонь не перейшов, а тоді кажуть, рятуйте що можете, — продовжує Марія Петрівна. — Сусіди виносили, що бачили. Усе на снігу лежало. Дивитися на це я не могла. Меблі всі залиті водою, шкафи, дивани. Кажуть, що Оля лишила включену плитку й того пожежа сталася. У неї все згоріло. Але має ще кімнату в гуртожитку, а нам нема куди йти. Просили її допомогти нам якось зробити ремонт, але вона відмовляється. Ходили в міську раду, щоб мер нам чимось допоміг. Куди ще звертатися — не знаємо.

Помешкання 54-річної Галини Сарни залили водою, коли гасили дах. Жінка за день до пожежі закінчила робити ремонт.

— Не знаю, що робити навіть. Сирість така сильна в квартирі, що втриматися не можна, — розповідає Галина Сарна. — Стіни понадувалися і буде обвалюватися штукатурка. На стелі потьоки. Шифер поламаний зверху, ми якось пльонкою накрили, але якщо піде дощ чи сильний сніг, то вона нас не врятує.

Ще в одного сусіда у квартирі були складені будматеріали, він саме мав робити ремонт.

У Жашківській міській раді кажуть, що виділити гроші з бюджету для ремонту погорільців не можуть.

— Цей будинок на балансі міської ради ніколи не був. Квартири у приватній власності, тому з бюджету виділити грошей не можемо, — говорить мер Ігор Цибровський, 45 років. — На наше прохання відгукнулися підприємці міста, які згодні допомогти із ремонтом. Зараз один із підприємців складає кошторис необхідних робіт та завданих збитків. Із житлом проблем у людей не буде, у нас є де їх поселити у випадку необхідності. Поки що вони переселятися не хочуть.

 

181

пожежа сталася в житлових будинках області з початку року. У вогні загинули 11 людей.

 

Зараз ви читаєте новину «Через пожежу постраждали чотири квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути