четвер, 06 грудня 2007 20:20

Батьків штрафують за розпивання спиртного дітьми

Дев"ять підлітків і 20 дорослих — батьків і продавців — нестимуть відповідальність за розпивання алкоголю неповнолітніми в Чорнобаївському районі. Порушників виявили під час рейдів "Діти вулиці" за 11 місяців цього року. 30 листопада міліціонери та працівники районної Служби у справах дітей перевіряли бари та магазини п"яти сіл району.

— Ми закону не порушуємо, — говорить продавчиня малоканівецького магазину Валентина Білецька, 49 років. — У нас і вивіска є про заборону продажу неповнолітнім алкоголю та цигарок.

Такими ж словами перевірку зустрічають і у Великих Канівцях, Ревбінцях та Ірклієві. Продавці стверджують, що бояться штрафів.

— Насправді штраф у 85 гривень мало кого лякає, — розповідає дільничний міліціонер Юрій Замана, 27 років. — Та й той мало з кого стягують. Потрібні свідки, яких зазвичай немає.

На порозі магазину "Під вербою" в Лихолітах зустрічаємо хлопців з пляшками пива в руках. На запитання про вік один показує паспорт. У ньому дата народження — 1986 рік. Інший мнеться.

— У лютому буде 18, — каже.

Питаємо, чи знає, що розпивання алкогольних напоїв неповнолітніми заборонено. Ствердно киває головою. Каже, пиво йому дозволяють пити батьки.

— Я ж приїхав на виходні додому оддихнуть, — виправдовується хлопець. Навчаюся в Черкасах у політехнічному університеті. — Там не п"ю, вчуся.

Дільничний та працівник Служби у справах дітей Чорнобаївської райдержадміністрації Василь Нагорний, 41 рік, записує дані хлопця. Його справу передадуть до відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Потім — до суду, де й визначать міру покарання.

— Справа потрапить до суду за кілька місяців. Тоді йому вже виповниться 18, не буде кого й карати, — говорить Василь Нагорний. — Та й покарання за таке правопорушення незначне. Батьків спочатку попереджають, а потім штрафують на 51 гривню.

— Неповнолітні дурять продавців. Кажуть, що беруть для батьків або просять старших друзів купувати спиртне, — додає Нагорний.

— Батьки завжди повинні знати, що й де робить їхня дитина. Інакше вони порушують 184-ту статтю адмінкодексу "Невиконання батьками обов"язків щодо виховання дітей". Якщо батьки знають, що дитина вживає спиртне, й не перешкоджають — то це стаття "Доведення неповнолітнього до стану сп"яніння", — пояснює оперуповноважений райвідділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Анатолій Матвієнко, 39 років.

Зараз ви читаєте новину «Батьків штрафують за розпивання спиртного дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути