Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2009 18:16

Олексій Ганшин змайстрував веломобіль

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  У місті Кам’янка на своєму подвір’ї Володимир Залевський демонструє  мотоблок, який виготовив власноруч. Коробку передач взяв з  автомобіля ”запорожець”, двигун — від міні-електростанції. За годину роботи  мотоблок споживає  півлітра бензину
У місті Кам’янка на своєму подвір’ї Володимир Залевський демонструє мотоблок, який виготовив власноруч. Коробку передач взяв з автомобіля ”запорожець”, двигун — від міні-електростанції. За годину роботи мотоблок споживає півлітра бензину

48-річний Володимир Галь із Монастирища найулюбленішим своїм витвором вважає міні-трактор.

— Скільки себе пам"ятаю, завжди тягнуло до ізобрєтєній. Збирав велосипеди з двигунами, мотоцикл із коляскою, токарний станок. Трактора зібрав 1983 року. Рульову колонку віддав товариш від "Опель Кадета" 1936 року випуску. Двігатєль виміняв за жінчину нову швейну машинку "Чайка". Вона довго плакала, але таки віддала. Бампер у мого тракторця — від "форда", фари — від "лендкрузера". Замість сигналу — піонерський горн. Узагалі я підщитав, що свій трактор склав, використовуючи запчастини із 70 видів техніки. На винахід не витратив ані копійки. Трактор і зараз не потребує жодних витрат. Уже п"ять років працює не на солярці, а на відпрацьованому мастилі.

До трактора є плуг, причеп, культиватор. Раніше Галь підробляв, обробляючи людські городи. Зараз працює на місцевій станції техобслуговування слюсарем.

1997-го Володимир Галь переміг на обласному конкурсі винахідників-раціоналізаторів. Проте обіцяної премії — 1000 грн — так і не отримав.

— Я й не знав нічого. Тоді був у Москві на заробітках. Жінка та мій друг, почувши про конкурс, виштовхали тракторець із гаража. З усіх сторін сфотографували і відправили фото. Потім дізнаюся, що став переможцем.

24-річний Олексій Ганшин із селища Буда Чигиринського району зробив веломобіль. Називає свій винахід лежачим велосипедом.

— На ньому їжджу в Черкаси. Витрачаю 2,5 години. Машини дорогою сигналять, — сміється Олексій.

До Буди Ганшин переїхав три роки тому. Доти жив у Донецьку.

— Ідея сісти на велосипед прийшла в Холодному Яру, — згадує. — У цих місцях райська природа. Сам Бог велів їздити повільно, дихати на повні груди чистим повітрям. Спочатку їздив на звичайному велосипеді. За 3,5 години добирався до обласного центру. Утомлювався, нетренований же був. Потім із дружиною Кариною їздили разом. Та вона рухалася повільніше, і доводилося її чекати. Тоді й визріла думка про те, що краще б я ті педалі за двох крутив. Так надумав зробити веломобіль.

Олексій змайстрував свій перший веломобіль із підручних матеріалів.

Напівлежача посадка у веломобілі менше втомлює

— Спочатку він був тримісним, а пізніше зробив двомісний. Це вже дев"ятий. Назвав його народний автомобіль "Велодрімер". Він розбирається, можна перевозити в машині чи поїзді. Недавно зробив ось цей одномісний із багажником. Напівлежача посадка у веломобілі менше втомлює. Тут працюють тільки ноги, а руки тримаєш на рулі без будь-якого напруження.

Моделі Ганшин проектує на комп"ютері.

— Якби була пропозиція від якогось підприємства чи фірми, то я із задоволенням розробляв би для них нові моделі.

60-річний Володимир Залевський із Кам"янки конструює легкові автомобілі, присадибну техніку.

— У 1986 на базі "Опеля Адам" та "волги" зробив автомобіль "Ера". Рама з металу, а двері, крила, верх зі склопластику.

Чоловік кілька місяців їздив до техслужби обласної Державтоінспекції, аби зареєструвати авто.

— Щосуботи оббивав кабінети, — згадує. — Аж тут підходить начальник техслужби, питає, чому постійно їздю. Показав "Еру". Той відправив мене до Кам"янки. За кілька днів двоє інспекторів приїхали додому, вручили всі необхідні документи.

Коли подорожчав бензин, Залевський змайстрував економічніший автомобіль — "Ера-2". Купив уживаний двигун, ходову від "москвича", двері від "запорожця". Сконструював електрообладнання.

Окрім автівок, виготовив два трактори й мотоблок.

— Трактори продав, бо не вигідно ними обробляти присадибну ділянку в 10 соток, нема де розвернутися. А от мотоблок — незамінна річ на маленькому городі. Минулого року з дружиною Тетяною випробовували на садінні картоплі. За годину соток п"ять загорнули. Під лопату витрачали мінімум півдня. Родичам допомогли.

Володимир Залевський каже, що мотоблок обійшовся йому в 3 тис. грн. Новий китайський такого класу коштує понад 15.

Чоловік нарікає, що на винаходах не розбагатієш. Праці вкладеш багато, а потім ще й не зареєструєш.

— Нікому нічого не треба. Тому й живемо так.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Ганшин змайстрував веломобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути