четвер, 04 червня 2009 17:48

6-річна Тетяна Пахар після щеплення втратила слух

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  34-річна черкащанка Світлана Дмитренко привезла в міську дитячу лікарню №3 тримісячну Анну на безплатне щеплення французькою вакциною пентоксин від дифтерії, кашлюка і правцю. Жінка каже, що довіряє лікарям і сумнівів щодо необхідності щеплень не має
34-річна черкащанка Світлана Дмитренко привезла в міську дитячу лікарню №3 тримісячну Анну на безплатне щеплення французькою вакциною пентоксин від дифтерії, кашлюка і правцю. Жінка каже, що довіряє лікарям і сумнівів щодо необхідності щеплень не має

"У восьмимісячному віці Тані зробили прививку від кашлюка, дифтерії і правцю, — розповідає мати 28-річна Світлана Пахар із Черкас. — Увечері того ж дня піднялася сильна температура, майже сорок, викликали "швидку". Забрали нас до лікарні".

Лікарі згодом визнали, що таку реакцію спричинило щеплення. Мати заспокоїлася за кілька днів, як недуга минулася. Із часом почала помічати, що дитина погано реагує на звуки, звернення до неї.

— Коли оглянули в першій міській дитячій лікарні, то підтвердили мої побоювання. Дитина справді глохнула. На словах казали, що до цього могла призвести прививка, та офіційно ніхто не підтверджував, — згадує Світлана.

За рік дитина втратила слух. Для його відновлення необхідна була операція.

— Знайомі юристи порадили шукать гроші на операцію, а не тягатися по судах у пошуках справедливості, — каже мати.

Як з"ясувалося, операцію можна зробити в Словаччині. Для цього потрібно 20 тис. євро. Через газети рідні дівчинки давали оголошення, журналісти писали про благодійну допомогу. Збирали гроші рідні, друзі. Допомогли підприємці.

Після операції Тетяна знову чує. У Києві весною лікарі оглянули дівчинку, підтвердили її одужання. Позаочі сказали, що причиною глухоти могло стати щеплення, бо вроджених вад не знайшли. Дитина у вересні піде в перший клас. Надалі від щеплень відмовилися.

Завідувачка епідеміологічного відділу обласної санстанції 60-річна Людмила Комасько каже, що останні два роки зростає кількість відмов від вакцинації. Батьки бояться за здоров"я дітей, мотивуючи це смертю хлопця в Краматорську.

— За чотири місяці цього року ми не виконали план вакцинації, — каже Людмила Комасько. — До травня щепленнями треба було охопити мінімум 33 відсотки малюків до одного року, натомість маємо лише 25. Вакцинація є ефективною, якщо нею охоплюється 95 відсотків людей. Маємо ж близько 90.

У санстанції перестерігають, що відмови від вакцинації проти кору можуть спричинити спалах хвороби в 2010-2011 роках. А вкрай тяжкі захворювання —правець чи поліомієліт — можуть призвести до смерті дитини, каліцтва.

Це багатомільярдна індустрія, на яку вплинути важко

Масова вакцинація посилює так званий колективний імунітет, кажуть епідеміологи. Якщо щеплена дитина і захворіє на відповідну недугу, то її перебіг матиме легку форму. Фахівці застерігають батьків, які вважають краснуху нестрашною недугою.

— Украй небезпечною є краснуха для вагітних жінок, — роз"яснює Людмила Комасько. — Таким жінкам у першому триместрі взагалі рекомендують позбутися вагітності. В іншому ж випадку дитина може народитися із значними ускладненнями.

Припускають, що за кілька років через падіння колективного імунітету в Україні можуть виникнути спалахи раніше рідкісних хвороб — дифтерії, поліомієліту.

— Про проблеми зі щепленнями можна говорити безкінечно, — каже Валентин — приватний лікар-терапевт із Черкас. Прізвище просить не називати. — Але жоден із медиків, фармацевтів не піде в розріз з офіційною концепцією Мінохорони здоров"я, Всесвітньою організацією охорони здоров"я, що щеплення необхідні й безпечні.

Лікар говорить, що жодна комісія не визнала і не визнає причиною смерті дитини вакцину. Можна стверджувати лише про побічні дії препарату. У справах із щепленнями завжди визнають причинами проблем неправильне зберігання препарату, інкубаційний період хвороби дитини, прояви якої на час щеплення були малопомітними.

Вакцина — це ослаблені збудники хвороби, яку імунітет дитини знищує. При цьому імунна система виробляє антитіла до недуги. Теоретично фармацевти допускають нездатність вкрай ослабленої імунної системи впоратися із вакциною. Тому забороняють проводити щеплення під час захворювань, навіть легкої застуди.

Валентин стверджує, що виготовлення вакцин — це багатомільярдна індустрія, на яку вплинути важко. При цьому впевнений, що вакцинація потрібна. Але там, де великі гроші, — багато й питань. У гонитві за прибутками за допомоги корумпованих чиновників можуть застосовуватися сумнівні препарати.

Нещеплених дітей не беруть у дитсадки

— Адміністрації дитячих дошкільних закладів не мають права приймати нещеплених дітей, — каже дитячий лікар-імунолог Лілія Назаренко, 44 роки. — А от школи — інша річ. Невакцинованим тут не мають права відмовляти у навчанні на загальних підставах. Це стосується й інших навчальних закладів.

В Україні дитина до досягнення повноліття отримує 26 щеплень від 10 хвороб. У інших країнах, зокрема європейських, вакцинацію проводять від 16 і більше інфекцій. В усіх цивілізованих державах цю процедуру вважають необхідною умовою подолання тяжких інфекційних захворювань. Ціни на одні й ті самі препарати можуть різнитися. Усе залежить від виробника.

Найпопулярнішими у світі є вакцини, вироблені в Франції та Бельгії. Вони ж і найдорожчі.

— Усі вакцини досліджені й зареєстровані. Дешевші препарати не менш якісні, але вони дають більше навантаження на організм, — роз"яснює імунолог.

Лілія Назаренко радить батькам по детальну інформацію щодо щеплень звертатися до лікарів педіатрів, імунологів. Якщо є змога купувати дорогу вакцину за власний кошт, хай придбають. Загалом у нашій державі людина має право вибору: робити чи не робити щеплення, в масовому порядку чи індивідуально.

Віталій ІВАНЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «6-річна Тетяна Пахар після щеплення втратила слух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути