Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2022 14:55

Голлівудська зірка в машині й пшениця для птахів - зірки поділилися різдвяними історіями та рецептами фірмової куті

Які традиції приготування головної різдвяної страви, що таке Різдво для кожної родини та які дивовижні історії можуть статися на Святвечір - розповіли зіркові українці.

Українська співачка 51-річна Марія Бурмака готує кутю щороку за рецептом кума Івана Малковича. Для страви головне - не шкодувати меду, маку й горіхів.

Цю кутю артистка називає канонічною, оскільки не додає родзинок, кураги й халви, як заведено в деяких регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбирає негативну енергетику - фольклористка розповіла про обов'язковий атрибут Різдва

"Спочатку пшеничка. Намагаюся купити в якоїсь бабці напередодні. Не пропарену й не підварену, хоч знаю, що варити доведеться довго. Найімовірніше, у цієї бабці можна буде купити й мак, але зараз його і так можна придбати скрізь. Мед зазвичай у мене вдома є завжди, як і волоські горіхи. Головне - їх перебрати, щоб не було твердих шматочків і плівок.

І далі все просто. Довго вариться пшениця, туди засипати мак (запарений в окропі перед тим, і я його не розтираю), мед на смак і наприкінці - подрібнені горіхи. До різдвяного столу я варю також завжди ще узвар із сушених яблук і груш. І 12 пісних страв", - розповіла Бурмака.

Автор: PR advice
  Марія Бурмака готує кутю за рецептом кума
Марія Бурмака готує кутю за рецептом кума

Пластичний хірург, заслужений лікар України 52-річний Дмитро Слоссер із сім'єю вельми любить різдвяні свята. Готується родина до них завчасно. Ще восени сушать яблука для різдвяного узвару.

На святковому столі лікаря обов'язково є качка з яблуками й курагою, і кутя. Приготуванню останньої страви сім'я приділяє особливу увагу.

"Наш рецепт виведений під смаки нашої родини. У ньому велика кількість маку - він становить більшу частину страви. На 200 г маку - 50 г пшениці, 100 г родзинок, мед на смак, 150 г смаженого волоського горіха, дрібка солі й вода. Готуємо два глиняні горщики: в одному кутя з медом, в іншому - з цукровою пудрою", - розповів Слоссер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Святвечір. Не можна їсти до першої зірки

Пшеницю, зварену для куті, вони ділять на три частини. Одну третину розсипають птахам.

"Ця традиція зберігається в сім'ї вже кілька поколінь. За повір'ями, птахи є сполучною ланкою двох світів: живих і рідних, які пішли у вічність. А зерно є символом вічного життя та переродження. Воно може довго "спати", зберігаючи в собі життя, і прокинутися з настанням весни", - поділився Слоссер.

Автор: PR advice
  Пшеницю, зварену для куті,  Дмитро Слоссер ділять на три частини. Одну третину розсипає птахам. Це давня сімейна традиція
Пшеницю, зварену для куті,  Дмитро Слоссер ділять на три частини. Одну третину розсипає птахам. Це давня сімейна традиція

Оперна співачка Марія Максакова самостійно готуватиме кутю вдруге. Уперше спробувала на минуле Різдво. Зізнається, що закохалася в цю страву - як у процес приготування, так і в результат. Цьогорічне приготування страви планує викласти сюжетом в Instagram.

"Я все роблю автентично: товчу насіння в макітрі й дотримуюся всіх вказівок старовинного рецепта", - розповіла Максакова.

Раніше артистка святкувала католицьке Різдво, оскільки її батько був громадянином ФРН і любив це свято.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима повертається до морозних обов'язків: прогноз на Святвечір і Різдво

"Він вважав, що Різдво має передувати новому року, тоді воно є бажанішим і його святкують із великим розмахом. Він на Святвечір прикрашав ялинку, ми запаковували море подарунків і потім цілий рік згадували свято. В СРСР святкувати католицьке Різдво було доволі екстравагантно", - поділилася виконавиця.

Цього року Максакова теж святкувала Різдво 24 грудня, віддавши данину пам'яті батька.

"Але вже більше переймаюся не рядками з Євангелія, які неодмінно читав тато перед святкуванням, а за слов'янською традицією, радіючи молодому народженому сонцю, Коляді", - сказала співачка.

Автор: PR advice
  Марія Максакова вдруге самостійно готуватиме кутю. Співачка обожнює цей процес та результат
Марія Максакова вдруге самостійно готуватиме кутю. Співачка обожнює цей процес та результат

Актор і телеведучий 42-річний Денис Манжосов поділився історією, яка з ним сталася напередодні Різдва в Америці. Приблизно в цю пору в Нью-Йорку він повертався на авто з 5-ї авеню на 47-му. Дорогою зустрів голлівудського актора Едрієна Броуді.

"У світло фар потрапив гарний чоловічий профіль і величезний ніс, силует якого перекривав Brooklyn Bridge. Цей ніс неможливо було не впізнати. Містер Едрієн Броуді власною персоною ловив таксі", - пригадує Манжосов.

Автор: PR advice
  Денису Манжосову напередодні Різдва довелося підвозити голлівудського актора, зірку фільму "Піаніст" Едрієна Броуді
Денису Манжосову напередодні Різдва довелося підвозити голлівудського актора, зірку фільму "Піаніст" Едрієна Броуді

Між ним і зіркою кіно зав'язався діалог.

"Я прочинив вікно й поцікавився, чи можу бути чимось корисним. Розреготавшись, він запитав:

- Звідки ти?

- Україна. Поїхали.

- У Нью-Йорку так не роблять, - сказав актор.

- Тю, - відповів я і розблокував пасажирські двері".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кутю додають журавлину й лимонну цедру

Дорогою вони багато сміялися, розповідаючи один одному різдвяні історії.

"На двадцятку, яку він залишив на торпеді, я сходив подивитися на нього в іншому образі - The Grand Budapest Hotel - один із найкращих фільмів, які я бачив", - пригадав телеведучий.

У ніч проти 7 січня православні християни відзначають Різдво. У цей світлий день заведено вітати найдорожчих. Gazeta.ua пропонує обрати цікаві привітання в прозі чи віршах, щоб надіслати близьким із нагоди свята.

Зараз ви читаєте новину «Голлівудська зірка в машині й пшениця для птахів - зірки поділилися різдвяними історіями та рецептами фірмової куті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути