четвер, 06 січня 2022 05:30

Сьогодні Святвечір. Не можна їсти до першої зірки

Сьогодні Святвечір. Не можна їсти до першої зірки
Сьогодні люди, які відзначають Різдво 7 січня, намагаються дотримуватися суворого посту і не їсти до появи на небі першої зірки. Вона символізує ту, яка показала волхвам шлях до місця, де народився Ісус Христос. ФОТО: pixabay.com

Сьогодні християни східного обряду відзначають Святвечір. За церковним ученням, віруючі протягом дня мають дотримуватися суворого посту — не вживати їжі та пити тільки воду.

Із появою на небі першої зірки, родина повинна зібратися на вечерю за одним столом. На нього господині традиційно виставляють 12 пісних страв. Можуть бути вареники, борщ, пампушки, капуста, горох, риба, узвар, кутя, картопля. М'ясо заборонено, бо 6 січня - це останній день Різдвяного посту.

У багатьох українських селах на Святвечір під іконами ставлять Дідухів — снопи з пшеницею чи сіном. Вони символізують достаток і щастя, згідно вірувань.

Із настанням Святвечора в деяких областях України люди також починають співати колядки. Прийнято ходити до сусідів та сповіщати їх про народження сина Божого. Водночас у Західній Україні колядують найчастіше із 7 грудня. Часто колядники ходять великими групами — вертепом. Діти та дорослі переодягаються у пастушків, волхвів, янголів та хором співають. Попереду вертепу, як правило, хтось має нести різдвяну зірку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва не підтримала переходу: чому українці святкують Різдво 7 січня

На Святвечір не прийнято ходити у гості. Однак за народною традицією — діти мають до першої зірки віднести вечерю своїм хрещеним. За це отримують від них подарунки.

В Україні Різдво офіційно відзначається двічі — 25 грудня і 7 січня. 25 числа святкують церкви, які живуть за григоріанським календарем. 7 січня є Різдвом для церков, які у служінні притримуються більш старішого, юліанського календарю. Серед них — Православна церква України.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Святвечір. Не можна їсти до першої зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути