четвер, 09 серпня 2012 07:45

Пальне зі спиртом псує двигуни

Від наступного року автівки в Україні заправлятимуть лише бензином із домішкою біоетанолу — спирту з буряку, кукурудзи або картоплі.

1 л пального повинен містити не менше ніж 5% спирту, за вимогами токсичності "Євро-4".

— Бензин із біоетанолом уже продають на багатьох заправках, — каже Геннадій Рябцев, 40 років, із науково-технічного центру "Психея". — Його домішують у преміум-пальне з позначкою "євро". Частка спирту поки що близько 1 відсотка. При збільшенні вмісту до 7 відсотків страждатимуть двигуни авто, випущених до 2008 року. Бо тоді діяли нижчі вимоги до токсичності викидів і мотори виготовляли за дещо іншими стандартами. Псуватимуться гумові прокладки, паливний бак іржавітиме. У спеку можливі перебої роботи двигуна. В циліндрах утворюватимуться парові пробки, й потужність машини падатиме. Доведеться частіше капітально ремонтувати мотор. Що старіше авто, то більші проблеми. За моїми підрахунками, лише 66 відсотків легковиків в Україні пристосовані до пального з біоетанолом.

Переобладнання машини під бензин зі спиртом коштує близько $300. До інжектора під'єднують електронну плату, що розпізнає вид пального. Відповідно регулює кількість повітря, яке закачується для спалювання в двигуні. Витрати на 100 км шляху зростуть на 1-3 л, вважає експерт.

— Автовласники програють, бо якість українського пального погана. Спирт значно дешевший за бензин. Але вартість пального з домішкою не знизиться. Наші спиртові добавки виділятимуть більше токсичних речовин, з'являться випари формальдегіду.

Зараз ви читаєте новину «Пальне зі спиртом псує двигуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути