Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 00:25

Найбільше аварій скоюють водії з досвідом два і десять років

На трасі найчастіше дорожньо-транспортні пригоди трапляються через перевищення швидкості, у місті — через маневри, за статистикою.

— Найбільше аварій скоюють водії у перші два роки після закінчення автошколи. Й ті, хто безперервно їздить 10–11 років, — розповідає інструктор 58-річний Василь Осипов. Понад 15 років дає приватні уроки водіння. Працював у ДАІ. — Новачки не набули практики й не відчувають машину. Люди зі стажем розслабляються і втрачають пильність. Курять, спілкуються в соцмережах, розмовляють по телефону.

Недосвідчені водії губляться в нових ситуаціях — за раптової появи машини, пішохода чи тварини на дорозі. Намагаються звернути й зачіпають інших учасників руху.

— Якщо перешкода незначна й це не людина, кермо слід тримати прямо. Перед різким гальмуванням дивитися в дзеркала. Не треба прискорюватися чи маневрувати після сигналу машини позаду або збоку, — радить Василь Осипов. — У місті бажано рухатися в центральних рядах. Постійно стежити за поведінкою водіїв навколо. Приводом скинути швидкість має бути гальмування машини праворуч чи ліворуч. Або масове перелаштування праворуч автівок за 30 метрів попереду. Це знак — попереду перепона. Досвідчені водії забувають, що навколо них десятки новачків. Вони пізно приймають правильні рішення.

Висока швидкість є головною причиною смертельних випадків серед пішоходів і водіїв. При наїзді на людину на швидкості 60 км/год живими лишаються 12–18% потерпілих, порахували у компанії "Євро ен кап". Вона проводить краш-тести понад 60 років.

— Госпіталізовували зі струсами мозку або пошкодженнями внутрішніх органів пішоходів, збитих на швидкості 20–30 кілометрів за годину. Інвалідом можна стати під колесами транспорту при 35–45 кілометрах за годину. За київськими мірками — це швидкість равлика, — розповідає інструктор. — У салоні водій і пасажири також отримують чимало стресу й травм. Що більше швидкість, то серйозніші наслідки. В'їзд у перешкоду зі швидкістю 15–20 кілометрів за годину за відчуттями — як падіння зі стільця, 50–60 — з третього-четвертого поверху, 80 — з п'ятого-шостого поверху.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше аварій скоюють водії з досвідом два і десять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути