четвер, 03 листопада 2011 05:00

"На джипах ганяють бикота й жінки"

 

52-річний Владислав Полохало, житель столичних Нивок, має 9-річний "Рено Меґан". За кермом  з 1982-го. Ділиться досвідом водіння.

— Я проїздив по Києву 24 роки без жодної аварії, — каже Владислав Полохало. — 2006-го почалося. Запізнююся на роботу, а на дорозі затор. Беру мобільник, щоб сказати начальнику про запізнення. Телефон висковзує з рук. Їдучи, поліз за ним. Удар. Я розбив брову об кермо. В'їхав у "хонду".

На Владиславовій машині деформувалися передні крила, капот і бампер. Через рік його вдарив на перехресті "Ленд Ровер".

— Джип так різко вилетів, що я навіть до гальм не встиг дотягнутися. Мою "рено" на протилежний бік кинуло. А я отримав струс мозку. Він мав мене пропустити, бо там знак "стоп". Через півроку я зачепив велосипедиста на розв'язці. Той упав і зламав руку та ключицю. Мене джип БМВ прижимав, сигналив. Я вирішив уступити дорогу й різко повернув праворуч. Правим крилом штовхнув велосипедиста. Відшкодував йому 15 тисяч гривень. Вирішили питання без суду та ДАІ. А цього літа жінка "маздою" протискалася між моєю машиною і "жигулями". Продерла мені весь бік.

Після останньої аварії Владислав установив додаткові дзеркала мертвої зони на бічні дзеркала.

Замість стандартного внутрішнього дзеркала поставив широке.

— Я налаштовую внутрішнє дзеркало так, щоб видно було край мого правого вуха. А бокові — щоб бачити в них краї задніх крил.

Також Владислав змінив стиль водіння.

— Раніше часто різко гальмував і прискорювався. Тепер спочатку кілька разів легенько тисну на педаль, щоб стоп-сигнал загорявся і гаснув, а потім гальмую остаточно. Це щоб привернути увагу людини, яка їде ззаду.

На кожному перехресті Владислав пригальмовує незалежно від пріоритету руху і сигналу світлофора.

— Не раз помічав, що авто, яке їде праворуч, пригальмовує, бо пропускає пішохода. А те, що у лівій смузі — летить. Пішохід його не бачить. І може потрапити під колеса. Я завжди дивлюся в усебіч на переходах. Інколи чую сигнали у спину. Мовляв, "чого гальмуєш?". Не звертаю на них уваги.

На джипах ганяють бикота та жінки. Тому їх завжди пропускаю. Дами часто забувають, що вони на дорозі. То вії підмальовують за кермом, то по мобілці ляси точать. Загалом притримуюся правила трьох "д" — "дай дорогу дурневі". Якщо хтось нагло вклинюється поперед мене, пригальмовую й пропускаю. Обережніше об'їжджаю ями, бо останнім часом розвелося багато скутеристів. Можна їх зачепити.

 

Як уникнути аварії

Директор центру контраварійної підготовки "Кордапрофі" 32-річний Євген Середницький радить, як уникнути аварії. Вмикати ближнє світло фар. Це робить авто помітнішим. Частіше перевіряти тиск у колесах. Восени він падає. Малий тиск збільшує гальмівний шлях, спричиняє заноси. Спускатися з гори на передачі, гальмувати двигуном. Це не дає машині прискорюватися, збільшує час для реакції водія на раптову перешкоду. Уникати різких рухів. Перед ямами збавляти швидкість. Пригальмовувати на крутих поворотах і пішохідних переходах. Триматися середнього ряду. Правий ряд призначений для громадського транспорту та паркування авто. Виїжджаючи, вони можуть спровокувати аварію. Дистанцію до переднього авто тримати хоча б 30 м. Гальмівний шлях на всесезонних шинах восени збільшується втричі. Пропускати водіїв, що роблять різкі маневри.

 

Зараз ви читаєте новину «"На джипах ганяють бикота й жінки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути