пʼятниця, 23 серпня 2019 07:00

Двері від американського "Пассата" не підходять до європейської версії

Автор: ФОТО: YOUTUBE/АРТЕМ ИВАНОВ
  Артем Чумаченко: ”У Сполучених Штатах здебільшого на автомобілі дають гарантію до 160 тисяч кілометрів пробігу. Через це виробники вимогливіше ставляться до якості машин, які продають на американський ринок”
Артем Чумаченко: ”У Сполучених Штатах здебільшого на автомобілі дають гарантію до 160 тисяч кілометрів пробігу. Через це виробники вимогливіше ставляться до якості машин, які продають на американський ринок”

З початку року українці купили іномарок на майже $2 млрд. Одні з найпопулярніших легковиків — зі США, їх привезли в Україну на понад $207 млн. Там вживані автомобілі після аварій на 25–40% дешевші, ніж у такому ж стані в Україні.

— 2016 року влада прийняла закон, що зробив розмитнення транспортних засобів на іноземній реєстрації доступнішим. Наприклад, розмитнити з-за кордону авто вартістю 10 тисяч доларів до 2016-го коштувало 5–7 тисяч доларів. Після законотворчих нововведень розмитнення подешевшало на половину, — розповідає старший менеджер компанії "Карекспрес" Артем Чумаченко, 34 роки. Спеціаліст розповідає про процес купівлі автомобілів із Америки та їхні особливості.

Чому саме авто зі Штатів ­стали серед найпопуляр­ніших?

— Історія всіх американських машин записується від часу покупки. Її можна купити за 2,5 долара й ознайомитися. Цим займаються різні служби. Одна з таких — "Карфакс". Наприклад, якщо хтось скрутить пробіг, — по "Карфаксу" можна це вирахувати. До речі, за "скрутку" пробігу в США передбачена кримінальна відповідальність.

У США на автомобілі дають гарантію до 160 тисяч кіломет­рів пробігу. Тому виробники вимогливіше підходять до конструювання автівок для Америки. Комплектують деталями, що мають кращі показники якості.

Скільки потрібно чекати бажаного автомобіля?

— Машину транспортують суднами в контейнерах. Відстань є чималою, тому треба чекати два-три місяці.

Які існують небезпеки?

— Ми виключно купляємо по картинках. 10 фото, "карфакс", за яким перевіряємо історію авто. Бачимо все, що на поверхні. Стосовно двигуна — якщо був удар посередині, не завжди видно. Можливо, радіатор ударений. Можливо, охолоджувальна рідина витекла. З деталями мотора може бути все, що завгодно. Буває, автівки приходять без ключів. Ми за це не відповідаємо. Можемо лише запропонувати зробити їх за собівартістю — це від 150 доларів.

Невже складно знайти відносно хороший і недорогий автомобіль у ЄС?

— Зазвичай європейці продають свої авто з немалими пробігами. Машина, що накатала 20–30 тисяч кілометрів, коштуватиме дорожче, ніж в українському автосалоні. "Німець" не чекає українця з хорошим автомобілем "за безцінь". Та і європейські комплектації часто простіші. Шкіряні салони, камера заднього огляду — "рідкий гість" на європейських версіях машин. Європейці прагматичні, не переплачують за такі опції.

Чим ще американські версії машин відрізняються від європейських?

— Двигун і підвіска — нічим. Зазвичай вони відрізняються кузовними елементами. Наприклад, двері від американського "Пассата" не підійдуть до європейської версії "Фольксваґена". У США, згідно з держстандартом, передній бампер машини дещо випуклий, порівняно з європейською версією. Так вирішили, бо подумали, що пішоходу в разі ДТП буде легше падати на капот, якщо виріб більше виступатиме відносно передньої частини автомобіля.

Чи потрібно машини зі США адаптувати для використання в Україні?

— Так, треба отримати сертифікат відповідності. У "американців" задній "поворотник" червоний. А згідно з нашими законами, він повинен бути жовто-гарячий.

Також не у всіх американських машин є дублювальний сигналізатор повороту. Подібний має бути в передньому крилі чи дзеркалі автомобіля. Відрізняється й пучок світла. А точніше — кут. "Американське світло" налаштоване на світіння вище, бо їхні дорожні знаки розташували "вгорі", порівняно з Європою. Крім того, відповідно до наших стандартів, повинна бути встановлена задня протитуманна фара. В американських авто її немає.

Які моделі зі США в Україні найпопулярніші?

— "Форд Фюжн". Це — американська версія "Форд Мондео". На внутрішньому ринку України "Форд Фюжн" коштував майже 17–20 тисяч доларів. Як показали розрахунки і практика, з нашими послугами виходить значно дешевше. Ми машину в США купуємо, сюди привозимо, розмитнюємо, ремонтуємо та передаємо клієнту. Попри немалий шлях, автомобіль споживачеві коштуватиме 11–12 тисяч доларів.

Скільки коштував найдешевший автомобіль, який ви придбали в США?

— "Шевроле Сонік". Для "Європи" його називають "Авео". Був досить "свіжий", віддали 950 доларів. "З усім", зокрема й ремонтом — коштував 5800 доларів.

Чи вигідно самому везти авто з США?

— Для того, щоб зареєструватися на аукціонах, на яких у Штатах продають машини, потрібен депозит. Ми, фірма, зареєстровані як дилери. Є аукціонний збір. Для дилерів на 3 тисячах ця сума — 400–450 доларів. Для приватної особи — 750 доларів.

Є нюанси стосовно оплат. Наприклад, ви перевели кошти, а отримувач їх не бачить. Куди дзвонити, що робити? Далі внутрішнє переміщення по США. Вам потрібен буде автопоїзд. Наприклад, купили ви машину в Колорадо, найближчий порт — у Каліфорнії. Треба подолати майже 2 тисячі кілометрів. Із чого почати, як везти? Автомобілі збирають на спеціальних майданчиках, ярдах. Там формують контейнери.

Чи популярні шахрайства у цьому виді бізнесу в США?

— Так, у 2017–2018-х було немало скарг щодо псевдоамериканських компаній, що обманули людей. Вони зібрали з жертв завдатки і зникли з грошима.

Зараз ви читаєте новину «Двері від американського "Пассата" не підходять до європейської версії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути