понеділок, 17 вересня 2012 11:53

Облігації купувати вигідніше, ніж тримати долари під матрацом - експерт

Облігації купувати вигідніше, ніж тримати долари під матрацом - експерт
Багато експертів вважають номінал у 500 доларів завеликим. Фото: mignews.com.ua

З жовтня Міністерство фінансів планує вивести на внутрішній ринок валютні облігації на $200-300 млн. Уряд продаватиме українцям облігації номіналом $500. Продавати цінні папери населенню планують через банківські установи.

У столичного фінансового консультанта Валерія Золотарьова цікавимося, наскільки безпечно купувати облігації і чи поступляться їм місцем доларові депозити.

- Наскільки вигідно купувати облігації? Можливо, безпечніше класти долари у банк на депозит?

- Відсоткові ставки підказують, що класти долари на депозит буде в першу чергу невигідно. Разом з облігацією покупцям видаватимуть чотири піврічні купони, дохід за яких становить 9% річних. Виходить, купувати облігації вигідніше, бо відсотки вищі, ніж коли кладете долари на депозити. Банки здебільшого приймають долари на 6-7% річних.

До того ж це надійніше. Бо банки, які дають високі відсотки на депозити, можуть прогоріти. Забрати звідти свої гроші і прибутки буде непросто.

- Кого держава розглядає потенційним покупцем облігацій?

- Багато експертів вважають номінал у 500 доларів завеликим. Держава розраховує на середній клас, а не на студентів, пенсіонерів, і людей, які живуть від зарплати до зарплати. Кабмін хоче, щоб в державну казну попали тіньові кошти, незаконні прибутки у доларах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро подорожчав на 10 копійок, курс долара змінився незначно

- Більшість економістів вважають, що випуск валютних облігацій може послабити позиції національної валюти - гривні. Ви згідні з такими думками?

- Це процес безповоротній. Продаж таких облігацій свідчить про те, що держава вкрай потребує грошей. Тому уряд і прийняв постанову про випуск державних облігацій на 200 мільйонів доларів. На руках у населення знаходиться не менше 70 мільярдів доларів.

- Які операції можна буде проводити за допомогою облігацій?

- Це ті ж самі долари, але вони приносять прибутки, на них нараховуються відсотки. Термін їх обігу - два роки. Продаватимуть цінні папери населенню через Ощадбанк. Облігації будуть неіменні. Їх можна продавати і купувати без паспорта. У будь-який момент облігації можна купити і продати за 500 доларів у будь-якому відділенні Ощадбанку. Дохід виплачуватимуть кожні 6 місяців. Облігаціями можна розрахуватися за автомобіль або квартиру, купити земельну ділянку чи оплатити туристичну поїздку. Люди будуть розраховуватися облігаціями між собою.

- Що порадите людям, які збирають гроші на квартиру чи автомобіль, бояться класти їх у банк. Чи варто їм довіритись облігаціям?

- Купити облігації набагато краще, ніж ховати долари у банці чи під матрацом. Але поки що нема чітких умов щодо придбання облігацій. Кабмін обіцяє, що облігації не будуть обкладатися податками. Якщо податку не братимуть і комісійних банк не вимагатиме, то купувати облігації буде вигідно. Але українці не довіряють державі. Навіть у банки депозити вже не так охоче несуть, бо після кризи бояться віддавати свої гроші будь-кому, якими б високими відсотками їх не заманювали. Облігації теж купуватимуть не охоче. Ніхто не впевнений, що взамін їм можна буде отримати і відсотки, і свої кровно зароблені гроші.

Зараз ви читаєте новину «Облігації купувати вигідніше, ніж тримати долари під матрацом - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути