пʼятниця, 16 березня 2012 16:27

Експерт: Мільйони українців не зрозуміють, чому за їх рахунок компенсують внески СРСР

Експерт: Мільйони українців не зрозуміють, чому за їх рахунок компенсують внески СРСР

Пакет соціальних ініціатив президента Віктора Януковича вибудований досить логічно і економічно грамотно, за винятком компенсації вкладів колишнього Ощадбанку СРСР.

Таку думку висловив завідувач сектором грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у ефірі Українського радіо.

"На мій погляд, ця ініціатива є дискусійною як з точки зору економіки, як з точки зору соціального захисту, так і з політичної точки зору", - сказав він.

Коментуючи економічний аспект питання, експерт зазначив:.

"Принцип економічності, відповідно до якого функціонує наша бюджетна система, говорить, що у нас кошти обмежені, тому ми маємо їх спрямовувати на ті напрямки, які дадуть максимальний ефект. Що нам дасть часткове погашення вкладникам Ощадбанку їхніх втрачених вкладів? За великим рахунком, для економічного розвитку це не матиме ніякого економічного ефекту. Можемо сказати, що частково збільшиться сукупний внутрішній попит за рахунок споживчих витрат, але це не є стимулом розвитку економіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка зараз не зростає так, щоб виконати обіцянки Януковича - експерт

Щодо соціального чинника Молдован підкреслив:

"Чи забезпечать ці виплати покращення соціального стану соціально незахищених груп населення? Ні, тому що коло колишніх вкладників є досить різноманітним. А якщо ми хочемо реалізувати певні соціальні завдання, то ми маємо бюджетні трансферти чітко в ті групи спрямовувати, це є потрібно".

Політичну доцільність економіст прокоментував так.

"Як на мій погляд, держава має право декларувати те, що вона памятає про свої зобовязаня ... Але крім цих 6 мільйонів є ще 39 мільйонів громадян, які не розуміють, чому тими коштами, які вони сплачують до бюджету у вигляді податків, вони будуть компенсувати втрати інших громадян, до яких вони не мають жодного відношення".

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Мільйони українців не зрозуміють, чому за їх рахунок компенсують внески СРСР ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути