пʼятниця, 16 березня 2012 15:11

Економіка зараз не зростає так, щоб виконати обіцянки Януковича - експерт

Економіка зараз не зростає так, щоб виконати обіцянки Януковича - експерт

Для виплати усім вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР повної суми знецінених заощаджень, а не 1 тис. грн, не вистачить навіть цілого бюджету України.

Таку думку висловив завідувач сектором грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у ефірі Українського радіо.

Експерт також застеріг від надмірного оптимізму стосовно покращення показників економіки, яке, за словами президента Віктора Януковича та урядовців, дає підстави здійснювати ці виплати.

"Безумовно, ми мали позитивну динаміку бюджетних надходжень, вона була досить значною як для помірного зростання економіки. Мабуть, це сформувала надто оптимістичні сподівання щодо перспектив наповнення бюджету в поточному році. Мабуть, уряд розраховує, що цього року вдасться перевиконати план і відповідний надлишок коштів можна спрямувати на реалізацію таких ініціатив", - сказав Молдован.

На зауваження, що надходження до бюджету формуються не одразу, економіст відповів:

"Якщо очікують, що в останніх місяцях буде перевиконання плану на 20%, то частину коштів можна залучити в кредит на початку року, профінансувати видатки, а згодом вже з отриманих коштів погасити ці зобов'язання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на "комуналку" зростуть удвічі, якщо погодимось на умови МВФ - Азаров

Молдован висловив сумнів, що цього року в Україні відбудеться значне економічне зростання.

"Чи відбудеться воно в поточному році - це перше питання. Бо економічна динаміка на початку року сповільнилася. Цього варто було очікувати, бо є проблеми і у світовій економіці, і у внутрішній, які не вдалося вирішити. Тобто очікувати на високу динаміку, на мій погляд, це досить оптимістичний сценарій", - зауважив він.

"Друге питання - це те, що є чітка норма бюджетного кодексу про те, що якщо за результатом двох звітних кварталів є перевиконання бюджетного розпису по доходам, то уряд зобов'язаний внести у Верховну раду законопроект щодо зміни до державного бюджету щодо розподілу цього надлишку коштів. Але передбачено, що ці кошти можуть бути використані або на інвестиційні програми, або на інвестиції у розвиток людського капіталу", - додав Молдован.

Зараз ви читаєте новину «Економіка зараз не зростає так, щоб виконати обіцянки Януковича - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути