середа, 23 травня 2012 10:00

Ахметов почав приєднання "Запоріжсталі" до своєї групи - ЗМІ

Ахметов почав приєднання "Запоріжсталі" до своєї групи - ЗМІ
Консолідація "Метінвестом" меткомбінату "Запоріжсталь" збільшить частку групи на українському ринку плоского прокату до 70%. Фото: vkurse.ua

Протягом останнього півріччя група "Метінвест" отримала дозвіл антимонопольних органів Болгарії, Македонії та Сербії на купівлю контрольного пакета ВАТ "Запоріжсталь".

Минулого року Metinvest BV придбав 50% в групі "Індустріал", що володіє більше 50% акцій ВАТ "Запоріжсталь", а вартість операції становила $416 млн доларів, пишуть "Экономические известия".

До 4 серпня 2012 року для групи буде дійсний опціон на викуп решти 50% в групі "Індустріал". До цього терміну "Метінвест" має отримати дозвіл і від Антимонопольного комітету України.

Як повідомили в прес-службі "Метінвесту", компанія не готова коментувати перебіг операції до її завершення.

"Консолідація "Метінвестом" меткомбінату "Запоріжсталь" збільшить частку групи на українському ринку плоского прокату до 70% з поточних 45%. В такому випадку теоретично АМКУ, посилаючись на монопольне становище на внутрішньому ринку, може не дати дозволу на придбання контрольного пакета "Запоріжсталі", - зазначила аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко поговорив з місією МВФ про відновлення співпраці

Однак, на її думку, більш ймовірним сценарієм буде надання такого дозволу з умовою виконання низки зобов'язань - за аналогією з тим, як це відбувалося при консолідації меткомбінату ММК ім. Ілліча в 2010 році.

Аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров зазначає, що через стратегічні міркування "Метінвест", ймовірно, виконає опціон на покупку другої половини холдингу "Індустріал".

"Якщо цей пакет дістанеться росіянам, виникне великий конфлікт інтересів", - сказав експерт.

Група інвесторів, яких умовно називають "росіянами", прийшла на запорізький меткомбінат в 2010 році. Тоді один з колишніх акціонерів "Запоріжсталі" - Midland Resources Holding - продав свою частку невідомим російським компаніям. Угода на суму 850 млн доларів відбувалася за участю ВЕБ. В результаті нові власники отримали близько 50% українського меткомбінату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав до максимуму за два роки, курс євро трохи знизився - міжбанк

За іншу частину корпоративних прав підприємства зараз бореться "Метінвест". Якщо група Ріната Ахметова переможе, під її руку перейде ряд активів крім "Запоріжсталі" - частина акцій "Запоріжкоксу", Запорізького залізорудного комбінату, Запорізького вогнетривкого заводу, трубних, ломопереробних і металоторгових компаній, а також вугільні підприємства.

Раніше ІК Dragon Capital оцінювала загальну вартість бізнесу групи "Індустріал" в $900 млн.

Тим часом процес інтеграції "Запоріжсталі" до групи "Метінвест" вже почався. За словами Макарова, частина збуту продукції запорізького меткомбінату йде через "Метінвест Інтернешнл", нові представники топ-менеджменту підприємства - це люди, які раніше робили кар'єру в структурах "Метінвесту".

Аналітик pfedf;bd, що основна проблема в інтеграції "Запоріжсталі" в групу Ріната Ахметова - присутність на меткомбінаті іншого великого інвестора і необхідність заміни частини управлінської команди підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов почав приєднання "Запоріжсталі" до своєї групи - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути