Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2012 16:17
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Його Україна

Мій польський приятель Томек любить Україну так, як ніколи не полюблю я. Іноді мені здається, що він любить її, як вічну наречену — прекрасну заснулу принцесу у скляній труні. Хоч нібито справу він має з живими людьми і, властиво, саме їм належить його палке почуття, він завжди підкреслює, що любить саме її — Україну. Немовби саме ті, люблені ним люди, нею і є, а інших просто не існує.

Томек — єдиний із відомих мені поляків, який говорить "в Україні", а не "на", відповідно до норм польської мови. Наші західні сусіди, на відміну від росіян, давно не вкладають у це "на" жодних імперських амбіцій, але приятель послідовний і не бажає миритися з поверховістю прийменника "на". Йому потрібно саме "в" — в глибину, в серце, до основ залізти в цю Україну.

Як ви можете голосувати за комуністів?!

Тому він сприймає її як місцину, якій можна цілковито віддатися — аж до самознищення. Тут він п'є гидку слабоалкоголку і міцний самогон, вештається нічними вулицями і відкриває людям свою душу. І в нього це прекрасно виходить. Україна таке любить, відповідаючи взаємністю: вона забезпечує йому потрібні градуси, відгукується зустрічним перегаром на душевні пориви і ще жодного разу не набила йому обличчя в темному підворітті.

Однак Томекова трагедія починається в момент, коли він спостерігає за стосунками українців між собою. "Як ви можете голосувати на комуністів!?", "Чому так багато націоналістів!?" — запитує він, ніби це робить якась інша, підпільна Україна, а не та, яку він любить. "У дупу такі вибори!" — кричить він. Це не його Україна проголосувала за п'ять років брежнєвського застою і цирк під куполом Ради. Це не його Україна добровільно позбавила себе перспектив.

Іноді мені здається, що омріяна Україна якраз живе саме в Томеку, який неодноразово казав, що переїде сюди назавжди. І от коли це, нарешті, станеться, тоді я таки повірю, що він уже в Україні, а не "на".

Зараз ви читаєте новину «Його Україна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути