Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2012 17:07
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Політтехнолог, директор PR-групи Polittech

Чому Янукович літав до Путіна

За тиждень до парламентських виборів президент України Віктор Янукович відвідав Москву та провів зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним.

Міжнародні візити є завжди статусними, тому вони важливі напередодні виборчої кампанії. Вони мають продемонструвати, що Україна не перебуває в міжнародній ізоляції, якщо лідера країни приймають у світових державах, а Росія такою є. Складається враження, що все ніби нормально і є взаєморозуміння у стосунках. Крім того, Янукович хоче подати сигнал тій частині свого електорату, яка орієнтована на розвиток стосунків саме з Російської Федерацією.

Через це принципово важливим було те, щоб Янукович зустрівся з російським лідером. Велика частина українських виборців, за результатами соцопитувань, вважає, що Володимир Путін є ідеалом державного діяча. Найпарадоксальніше, що в самій Росії кількість прихильників "кремлівського тандему" зменшується, а в Україні ще багато є таких громадян (близько 10%), які вважають Путіна заледве не зразковим лідером.

Реальних результатів зустрічі не було через те, що такі перемовини готуються задовго наперед. Але важливо те, що електорат Януковича побачив, що така зустріч відбулася. Це було розраховано саме на ту частину електорату, яку Партія регіонів ділить з комуністами. На цьому електоральному полі зараз іде боротьба по суті між двома силами. Крім того, раніше були одні комуністи, а зараз ще УДАР додався. Це партії, які конкурують з "регіоналами" за їхні голоси. Щоб це не підвищити, надати можливість підняти рівень своєї підтримки, керівництво виборчої кампанії "регіоналів" зробило розумний хід з візитом Януковича. Головна мета - щоб комуністи банально менше відібрали голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович поїхав до Путіна, щоб "звірити годинники" напередодні виборів - експерт

Україна ніяк не може прийти до якихось конкретних домовленостей з Росією через принципові для Москви питання. Вчора була синхронна заява "Газпрому" разом з Януковичем. Там заявили, що чекають від України визначеності щодо вартості ГТС. Єдине, що може сьогодні привести до прогресу в україно-російських стосунках, це якщо Україна погодиться на приватизацію "труби". Це той актив, який "Газпром" поки що цікавить. Бо коли вони введуть слідом за Північним потоком ще й Південний, то варіссть української "труби" впаде знову. Янукович розуміє наслідки, розуміє, що це буде сприйнято негативно, тому він сьогодні подібні перемовини вести не буде. Принаймні, до виборів. Після виборів ситуація може змінитися і тоді можуть виникнути обставини, які дозволять "Нафтогазу" розглянути "Газпром" в якості співвласника української ГТС.

Ще один аспект, який позитивно мав сприйняти українській владі під час візиту Януковича до Москви, але в підсумку не спрацював - це ситуація з російським опозиціонером Леонідом Развозжаєвим, якого фактично викрали і привезли до РФ. Але Москва зробила вигляд, що для них це не було чимось значним. Той, хто робив такий крок в Україні, розраховував, що Москва почне розсипатися компліментами. Цього в результаті не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Чому Янукович літав до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути