вівторок, 07 лютого 2012 19:56

Визначити чистоту повітря в ресторані можна за портьєрами

Визначити чистоту повітря в ресторані можна за портьєрами

До Євро-2012 складають карту ресторанів, в яких не курять. Як виявилося, зі 100 київських ресторанів в 10 не було залів для курців.

Натомість 79% закладів обстежених закладів громадського харчування порушують вимоги Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" № 2899-IV щодо обов'язку закладів громадського харчування відвести для осіб, які не курять, не менше ніж половину площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.

Це визначили співробітники Інституту медіа права в рамках проекту "Київ без тютюнового диму". Ресторани й кафе, в яких заборонено курити, нанесли на електронну карту.

"Заклади, вільні від тютюнового диму, шукали по знайомих у фейсбуці, твіттері. Здавалось, що таких ресторанів нема. Невдовзі почали писати самі ресторатори: "У нас не курять, занесіть нас на карту. Зібрали сотню таких закладів по Києву",- розповідає координатор проекту "Київ без тютюнового диму" Олена Дуб.

Такі карти є у Празі, Польщі та у Москві. В Україні такі карти, окрім столиці, мають Донецьк і Сімферополь. Акцію розпочали й по інших великих містах країни.

"Карті київських ресторанів без диму менше року. За цей час її переглянули більше 105 тисяч людей. Коли починали її створювати, не думала, що вона стане такою популярною",- каже Олена Дуб.

Вона розповіла, що члени організації також протестували якість повітря в кафе та ресторанах. Пристрій для вимірювання надали колеги з США. Протестували 40 закладів.

"Навіть у залах, в яких не курять, повітря було з тютюновим димом й іншими шкідливими речовинами. В залах для курців норму забрудненості була перевищена більш як у 10 разів",- каже Дуб.

Визначити самостійно, чи чисте повітря в ресторані можна за портьєрами. Достатньо їх понюхати. Тканина швидко вбирає й зберігає запах.

Курити в ресторані вийшло з моди

"Людину без цигарки не можна було уявити. На бенкеті запросто курили прямо за столом. Особливо в проміжку між кінцем 80-х до 2000-го. Тепер навіть у залах для курців люди над стравами не курять. Хоча ми не боронимо", - розповів київський ресторатор з 25-річним досвідом Ігор Сухов.

"Всі дійшли до того, що там, де багато людей їсть, ніхто не курить. Люди і мода почали мінятися", - додає він.

Найбільше курців збирається у дешевих закладах харчування. Вони часто забігають туди з морозу, щоб в теплі перекурити. Таким чином перетворюють недорогі кав'ярні на курилки.

"Щоб "вижити" таких клієнтів в одному французькому ресторанчику не стали міняти попільнички. Люди наглядно зрозуміли, на що вони перетворюють середовище, - продовжує Сухов. - На фейсбуці бачив опитування серед московських рестораторів. Більшість з них проголосували за повну заборону куріння в закладах харчування".

Ресторатор впевнений, що доходи через повну заборону курити у ресторані не впадуть. Основна мета походу в ресторан не покурити, а смачно поїсти, чогось випити, зануритись в атмосферу. Основна маса відвідувачів — це люди із достатком. Якраз вони запроваджують моду жити без тютюну.

 

Зараз ви читаєте новину «Визначити чистоту повітря в ресторані можна за портьєрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути