"Трави всі корисні. Але все добре в міру. – каже Вікторія Коцур, лікар-терапевт. - Наприклад, кожна трава є жовчогінна, практично кожна є сечогінна, більшість із них є спазмолітинами - вони знімають спазми, і протизапальні. Такі 4 властивості присутні практично в кожній травичці. Є трави, які можна комбінувати, є, які не можна комбінувати. Бавитися з ними не можна. Їх треба пити так, як уже напрацьовано, як розроблено, в іншому випадку можна зашкодити. Кожна трава, якщо її передозувати, буде мати обов'язково якусь побічну дію."
Терапевт стверджує, що пити чай з трав можна всім, але треба знати, що пити, скільки пити і як правильно ці трави засушити.
"Коли з'являється ягідка, листочок уже стає наполовину слабший. – пояснює Вікторія. - Тому листочки смородини, суниці, чорниці треба збирати до утворення квітки. Це важливо. З медичного погляду засушувати цілими кущиками не зовсім правильно. Сушити треба тільки в тіні і, не багато накладаючи, якщо це листочки, трава, корінь навіть, треба тонким шаром викладати."
Якщо листок при сушці змінив свій колір із зеленого на коричневий, це можна викидати. Можете викинути одразу траву, яку сушили над газовою плитою.
"Заварити чай також треба вміти, – додає лікар. - Якщо ви до заварки додаєте корінь рослини, тоді заварювати чай треба в термосі, щоб відбулася нормальна повна екстракція з кореня. В термосі такий напій повинен постояти хоча б годину."
Один з найсильніших за своїми властивостями є корінь дивосилу, його застосовують при захворюваннях дихальних шляхів, органів травлення, прискорює процес загоєння виразок. Коріння солодки, вона щоправда у нас не росте, застосовують як антисептичний, протизапальний засіб, при бронхіальній астмі.
"Корінь на сушку копають тільки тоді, як рослина лише випускає пагін. – продовжує лікар. - Корінь аїру – хороша штука, добре впливає на шлунково-кишковий тракт, знижує артеріальний тиск. Навіть звичайний корінь петрушки дуже корисний."
Заварений трав'яний чай можна зберігати добу, але після остигання його слід поставити до холодильника. Трав'яний чай можна пити щодня, але курсами.
"Якщо п'єте одну траву, то через два-три тижні слід її замінити на іншу. – наголошує терапевт. - Якщо суміш – то з перервами треба пити. До трав'яного чаю в людського організму є сильне звикання."
До чаю також додають сушені ягоди.
"Ягоди шипшин слід заварювати в термосі. – продовжує Вікторія Коцур. - Шипшина дуже жовчогінна, тому більше як 2 скляночки на день чаю, в якому є сушені ягоди шипшини, пити не можна. Шипшина – одна із рослин, в якій найбільше вітаміну С. М'яту і мелісу добре кинути до чаю - дуже хороші спазмолітини. Не можу сказати, що вони заспокійливі, швидше мають дію адаптогенів."
В мелісі багато вітаміну С та аспірину, аспірину ще більше, ніж у малині. При простудних захворюваннях добре пити чай з меліси. Чоловікам не можна пити багато чаю з м'яти, бо жінка буде незадоволена. До чаю можна додавати сушені квіти ромашки, тільки вона має бути лікарська.
"Імбир – дуже цікавий корінь. – каже жінка. - На одному з остовів Індонезії, де росте імбир, проводили дослідження. Виявилося, що жителі цього острова, які їдять корінь імбиру в багатьох стравах, не страждають від захворювань суглобів. І взагалі вони майже всі здорові."
Вікторія Коцур зазначає, що трави, які ми купуємо в аптеках, - професійно зібрані, проходять серйозний контроль, зокрема, радіологічний. Якщо людина знає, що трави не можна збирати біля дороги, адже в асфальті є свинець, який проникає у ґрунт, знає правила сушки, то може сама заготовляти трави на чай. Але, якщо не впевнена, то краще піти і купити в аптеці, тільки не в пакетиках, а сушені листки, тобто крупно листовий трав'яний чай.
Коментарі
1