понеділок, 13 лютого 2012 11:39

Чай пуер бадьорить краще за енергетичні напої

  Сергій Протішевський радить на щодень обрати зелений пуер
Сергій Протішевський радить на щодень обрати зелений пуер

Ресторатор Сергій Протішевський розповів, що чай пуер добре пити перед походом до нічого клубу. Він надає сил. Побував у понад 35 країнах.

Пуер – чорний тайський чай, який закопують у землю. Пив пуер 15–20-річної витримки. Коли думаєш, що чай стільки пролежав у землі, то захоплюєшся ним іще до того, як скуштував. Фантазуєш, що в нього надфізичні якості. Його називають чаєм красунь, бо він очищує організм. У землі стає сильніший і агресивніший. Добре пити перед походом до нічного клубу. Одна-дві склянки пуеру – і не треба енергетичних напоїв. На щодень краще обрати зелений пуер. Його не закопують. Має трав'яний і фруктовий аромати водночас", - розказав  Сергій Протішевський.

Стандартного рецепта індійського чаю масала не існує.

"Тай ті чарон подають заварений у двох кружках. П'ють, змішавши, в третій. Це тайська традиція. Технологію й рецептуру тай ті чарон не розголошують. Напої різних кольорів, а коли їх змішуєш, утворюється третій – яскраво- рубіновий. У хорошому масала понад 10 спецій. Стандартного рецепта цього індійського чаю не існує. У кожної індуської родини він свій. Прокидався на світанку із масала, який мені готувала індійка, зустрічав схід сонця над океаном. Від смаку й краєвидів здається, що фізично поєднуєшся з візуальним. У ресторані "Мантра" заварюємо чорний індійський чай першого ґатунку. Потім додаємо свіже молоко й суміш спецій: коріандр, кумин, чилі, карі, куркуму, кардамон, імбир, чорний перець, аніс, гірчицю. Загалом 15 спецій. Наприкінці – сік лайма", - зазначив ресторатор.

У Тайзі чай п'ють з алюмінієвих кружок.

"Там найкрутіше пити чай. У казан із окропом сиплють чорний  великолистковий. Із розрахунку один до двох, на 200 мілілітрів води – 100 грамів чаю. Варять 15 хвилин, потім розливають грамів по 200 в алюмінієві кружки. Він міцніший за каву в десятки разів. Хто хоче послабити ефект – умочують рафінад і, доки не розтанув, викидають. Діє як сорбент. Перш ніж пити, над чаєм розказують примовки про житейську філософію. Бувають вульгарні. Це ранкова традиція: для моменту, коли річка парує й скрикують перші птахи", - зауважив ресторатор.

 

Прочитати про традиції та різновиди чаю детальніше можна у журналі  "Країна" № 5 (108) за 9 лютого 2012 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Чай пуер бадьорить краще за енергетичні напої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути