Ресторатор Сергій Протішевський розповів, що чай пуер добре пити перед походом до нічого клубу. Він надає сил. Побував у понад 35 країнах.
Пуер – чорний тайський чай, який закопують у землю. Пив пуер 15–20-річної витримки. Коли думаєш, що чай стільки пролежав у землі, то захоплюєшся ним іще до того, як скуштував. Фантазуєш, що в нього надфізичні якості. Його називають чаєм красунь, бо він очищує організм. У землі стає сильніший і агресивніший. Добре пити перед походом до нічного клубу. Одна-дві склянки пуеру – і не треба енергетичних напоїв. На щодень краще обрати зелений пуер. Його не закопують. Має трав'яний і фруктовий аромати водночас", - розказав Сергій Протішевський.
Стандартного рецепта індійського чаю масала не існує.
"Тай ті чарон подають заварений у двох кружках. П'ють, змішавши, в третій. Це тайська традиція. Технологію й рецептуру тай ті чарон не розголошують. Напої різних кольорів, а коли їх змішуєш, утворюється третій – яскраво- рубіновий. У хорошому масала понад 10 спецій. Стандартного рецепта цього індійського чаю не існує. У кожної індуської родини він свій. Прокидався на світанку із масала, який мені готувала індійка, зустрічав схід сонця над океаном. Від смаку й краєвидів здається, що фізично поєднуєшся з візуальним. У ресторані "Мантра" заварюємо чорний індійський чай першого ґатунку. Потім додаємо свіже молоко й суміш спецій: коріандр, кумин, чилі, карі, куркуму, кардамон, імбир, чорний перець, аніс, гірчицю. Загалом 15 спецій. Наприкінці – сік лайма", - зазначив ресторатор.
У Тайзі чай п'ють з алюмінієвих кружок.
"Там найкрутіше пити чай. У казан із окропом сиплють чорний великолистковий. Із розрахунку один до двох, на 200 мілілітрів води – 100 грамів чаю. Варять 15 хвилин, потім розливають грамів по 200 в алюмінієві кружки. Він міцніший за каву в десятки разів. Хто хоче послабити ефект – умочують рафінад і, доки не розтанув, викидають. Діє як сорбент. Перш ніж пити, над чаєм розказують примовки про житейську філософію. Бувають вульгарні. Це ранкова традиція: для моменту, коли річка парує й скрикують перші птахи", - зауважив ресторатор.
Прочитати про традиції та різновиди чаю детальніше можна у журналі "Країна" № 5 (108) за 9 лютого 2012 року.
Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.
Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.
Коментарі
1