четвер, 24 листопада 2011 16:34

Повний аналіз продуктів на вміст ГМО коштує 10-20 тис гривень

Повний аналіз продуктів на вміст ГМО коштує 10-20 тис гривень

85,6% українців вважають, що знають, що таке ГМО і до яких наслідків вони можуть призвести. 93,4% вважають, що продукти харчування з ГМО обов'язково слід маркувати. Такі результати опитування Інститутом Горшеніна, які були представлені на прес-конференції.

89,7% українців упевнені, що Верховній Раді треба прийняти закон про заборону ввезення і виробництва продуктів, які містять ГМО. 61,2% ніколи не будуть купувати продукти, на яких написано "містить ГМО".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продають презервативи без ГМО

"Повинно бути доведено, що ГМО нешкідливі для здоров'я. Інакше ми можемо повторити помилку, яка уже траплялася зі знаменитим пестицидом ДДТ. До початку 60-х років його використовували, бо його шкідливість не була доведена. А виявилося, що це один із найбільш стійких забруднювачів, з яким людство не може справитися понад 50 років. Слід довести, що вживання генно-модифікованих організмів не впливає на геном людини, на її органи, на імунну, ендокринну, нервову, репродуктивну системи. А також треба довести, що цього впливу не буде ні на цьому, ні на найближчих трьох поколіннях. Тільки після цього можна говорити, що варто застосовувати цей харчовий продукт", - заявив директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українському хлібі і ковбасних виробах знайшли ГМО

Він повідомив, що самостійно людині виявити ГМО в продукті неможливо.

"Щоб зробити повний аналіз ковбаси на вміст фальсифікатів, ГМО, слід витратити 10-20 тисяч гривень. Тому самостійно людина не може дізнатись про якість продукту. Вона ж не буде кожного разу, перед тим, як з'їсти продукт, іти до лабораторії і витрачати такі гроші. Вочевидь, виробники харчових продуктів також не проводять тестування. Вони маркують упаковку позначкою "не містить ГМО" тільки тому, що цього вимагає закон. Тому не дивно, що більшість українців не вірять, що продукти зовсім не містять генетично-модифікованих організмів, не зважаючи на напис", - резюмував Проданчук.

Зараз ви читаєте новину «Повний аналіз продуктів на вміст ГМО коштує 10-20 тис гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути