вівторок, 25 січня 2011 13:46

У Мінздоров'я не проти реєструвати продукти з ГМО

У Мінздоров'я не проти реєструвати продукти з ГМО

Згідно із законодавством, в Україні заборонено промислове виробництво та введення в обіг генетично модифікованих організмів (ГМО), а також відповідної продукції, до їх державної реєстрації.

Про це сьогодні під час брифінгу "ГМО і здорове харчування" заявив директор Інституту екогігієни і токсикології імені Л. Медведя Микола Проданчук.

За його словами, легальних продуктів з вмістом генетично модифікованих організмів в Україні немає, тому що державою наразі не зареєстровано жодної відповідної лінії.

"У 2009 році канадська фірма "Монсандо" подала заявку щодо можливості державної реєстрації генетично модифікованої сої, стійкої до дії гербіциду. У результаті експертизи наданого досьє заявка була відхилена через недостатність даних щодо безпечності для здоров'я людини. Таким чином в Україні зараз не може бути легальних ГМО", - заявив він.

Проте продукти з умістом ГМО усе ж можуть бути зареєстровані в Україні.

"Підставою для реєстрації є позитивний висновок Державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яка проводиться спеціально створеними комісіями при головному державному санітарному лікареві України", - зазначив Микола Проданчук.

За його словами, МОЗ України зараз займається вивченням ризику, який може виникнути при споживані людиною ГМО.

"Вже затверджено перелік харчових продуктів, які контролюються на уміст ГМО. Політика міністерства спрямована на збереження здоров'я українців. Тому жодних продуктів з ГМО, які можуть зашкодити здоров'ю, зареєстровано не буде. Якщо ж досліди засвідчать, що продукт безпечний, то він буде зареєстрований", - розповів Микола Проданчук.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Мінздоров'я не проти реєструвати продукти з ГМО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути