середа, 14 березня 2012 08:24

Плавлений сир підвищує холестерин і викликає алергію

 

Киянка 39-річна Марія Денисенко кілька разів на тиждень їла салат з високим вмістом жирів.

"Часто їм салат із плавленого сиру, яєць і майонезу. В народі цей салат називають еврейським. Це моя улюблена страва. Їм його на сніданок, бо він дає мені енергію на робочий день. Інколи їм  в обід та ввечері з основною стравою. Почуваю себе добре, до лікарів звертаюсь рідко. А минулого тижня здала на перевірку кров. Дуже сильно підвищився холестерин. Радили їсти більше часнику, сухофруктів, пити аспірин для розрідження крові".

Столичний дієтолог 50-річна Світлана Фус розповіла про кожен компонент єврейського салату та його шкоду для організму. Радить їсти його як можна рідше. Найкраще — лише по святах.

Плавлений сир і майонез — дуже жирні продукти. Особливо шкідливі, якщо їх комбінувати в одному салаті. У плавлених сирах жиру може бути до 60%. Небезпечний компонент плавлених сирів — жирні кислоти. Призводять до хвороб серцево-судинної системи, зокрема сильно підвищують холестерин у крові.

Сіль, фосфатні харчові добавки у плавленому сирі викликають алергію.

Раджу не вживати плавлений сир хворим на гіпертонію, гастрит. При виготовлені плавленого сиру використовують лимонну кислоту, тому його не треба їсти людям із підвищеною кислотністю шлункового соку.

Майонез — це жир у чистому вигляді. Щоденно треба споживати не більше 30-40 гр. жиру, тоді як у салат із яєць та плавленого сиру його в 3-4 рази більше. Майонез викликає загустіння крові, порушує обмін речовин в організмі.

Багато хто купує майонез з невеликим вмістом жирів. Думають, що вбережуть себе від атеросклерозу. Але менш жирний майонез не означає меншої шкоди. У склад знежиреного майонезу входять так звані транс-жири. Їх хімічно модифікують з рослинних, тому у натуральних продуктах їх немає. Вони викликають ожиріння, панкреатит, атеросклероз.

Яйце як окремий продукт завжди корисне. Кожного дня можна їсти по 1 вареному яйцю. Але й поєднанні з майонезом і плавленим сиром - шкідливе. Якщо ви все ж вирішили приготувати єврейський салат, їжте його не більше столової ложки на день. Це не принесе шкоди, якщо інша їжа протягом дня зовсім не містить жирів.

 

Зараз ви читаєте новину «Плавлений сир підвищує холестерин і викликає алергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути