вівторок, 24 квітня 2012 11:42

Незрячі українці відтепер можуть самі читати інструкції до ліків
5

Генеральний директор Львівської обласної аптечної асоціації тримає книгу-інструкцію для незрячих
Фото: фото: Леся МЕЖВА

У 20 львівських аптек надійшли інструкції до препаратів шрифтом Брайля. Це товста книга, у яку увійшло 103 описи основних препаратів.

"Кожен незрячий може переглянути інструкцію в аптеці. Адже сьогодні засилля реклами різних препаратів. Не кожен незрячий має можливість піти до лікаря, - говорить Оксана Потимко, голова товариства незрячих. - Також у аптеки надійшло 30 аудіодисків з 103-ма інструкціями. Диски незрячий безкоштовно може узяти додому".

Готували інструкції 5 незрячих протягом 3-місяців. Руками набирали на папері, переводили у спеціальній програмі в електронний варіант та друкували на спеціальному принтері, що друкує шрифтом Брайля. Принтер для товариства незрячих придбала Львівська політехніка. Його вартість 70 тис. грн.

"Інструкції у вигляді книги видрукувані на якісному білому папері з кольоровою обкладинкою, візерунок на ній можна прощупати пальцями. Адже усі звикли, що незрячі не бачать, тому тексти для них можуть бути і на жовтому обгортковому папері. Для здійснення проекту ми писали план та виграли гранд".

Найперше інструкції розповсюдили у районі, де проживають незрячі - на вулицях Грінченка, Чорновола, Хімічна, Замарстинівська. Також у кожному районі міста поблизу поліклінік.

На одній сторінці довідника уміщаються одна інструкція у 800 знаків

Над дисками і книгами-інструкціями працювали 4 місяці. Диски-інструкції озвучувала актриса Львівського театру імені Марії Заньковецької, заслужена артистка України Олександра Бонковська. Записували їх на студії Лева.

Щоб інструкції потрапили в інші аптеки країни, самі власники аптек повинні посприяти цьому. Виділити гроші хоча би на папір і друк, додають у товаристві незрячих. Прочитати більше про проект можна в "Газеті по-українськи" №59 (1406)

Зараз ви читаєте новину «Незрячі українці відтепер можуть самі читати інструкції до ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути