понеділок, 19 грудня 2011 13:47

Лада Лузіна замість суконь і туфель до Нового року скуповувала іграшки
12

Фото: Фото: Ольга КАМЄНЄВА

"Маю  колекцію до 2 тисяч новорічних іграшок. Частина з них протягом усіх новорічних свят виставлятиметься у столичному музеї Михайла Булкакова", - розповіла "Cazeta.ua"  письменниця Лада Лузіна. Ялинкові іграшки демонструватимуть сцени із роману Булгакова "Дні Турбіних", наприклад катання  дітей на санчатах  по Андріївському узвозу чи танець  балерини в Оперному театрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іграшка охороняє квартиру від грабіжників

"Я мислю концептуально. Якщо це поїзд, то за задньому плані є вокзал. Якщо дівчина гуляє Хрещатиком – на задньому плані старовина листівка з видом вулиці. Дійство в романі  відбувається під  Різдво. Там є  ціла сцена присвячена наряджанню ялинки. Зміст "Білої гвардії" в протистоянні  домашнього світу і хаосу, що діється навколо.  Героям так добре і затишно  в домі, що їм не хочеться його покидати. Один з героїв - Ларіосик прямо заявляє: "Так і сидів би під ялинкою" , --каже колекціонера.

"Цікавий факт: коли  у 1928 році в СРСР заборонили ставити ялинки,  на сцені МХАТу її продовжили прикрашати. Тобто  це була єдина офіційна ялинка в країні", - додає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиждень сушать дитячі іграшки

До виставки Лада готувалась півроку. Майже всі старовинні іграшки придбала на інтернет- аукціонах.

"Поки  подружки  вибирали сукні і туфлі, я, як скажена, скуповувала іграшки. Мене цікавили ялинкові прикраси,  виготовлені  з початку до середини минулого століття. Такі цяцьки досить недешеві".

За балерину із пап'є-маше  і фігурку хлопчика на санчатах епатажна письменниця віддала по 400 гривень. Є в неї й дорожчі екземпляри, але цін Лада, не називає, боїться крадіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Печені іграшки пахнуть під час дощу

Також зараз діє її виставка старовинних іграшок в українському культурному центрі. Разом з іншими колекціонерами письменниця виставила іграшки різних країн а також саморобні іграшки, які виготовляли на початку 20 століття  в Києві. "Іграшки, які висять на виставковій ялинці, і до них можна дотягнутися рукою і відповідно розбити, я маю в подвійному екземплярі. А от ексклюзивні  - виставлені  тільки за склом шафи. Ключ від неї знаходиться в мене вдома" - додала Лузіна.

Зараз ви читаєте новину «Лада Лузіна замість суконь і туфель до Нового року скуповувала іграшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути