"Часто їм свинину лише з хлібом і макаронами, овочів не додаю. Після такої їжі відразу хилить на сон, відчуваю втому і важкість у шлунку. Дієтолог порадив завжди додавати до м'ясного овочі, так їжа засвоюватиметься краще", - каже киянин Ігор Кириченко, 28 років.
Столичний дієтолог 53-річна Лариса Чопенко зазначила Gazeta.ua, що "важка" їжа виснажує організм, бо для перетравлювання потребує багато енергії.
"Найкраще під час їжі змішувати ті продукти, які перетравлюються однаково довго або однаково швидко. Корисно поєднувати овочеві салати, яблука і груші, морквяний і буряковий соки".
Шкідливіше буде, коли продукти не співпадають по часу перетравлювання. М'ясо організм переробляє довше за фрукти.
"Якщо з'їсти спочатку порцію жирної свинини, а потім яблука, останні довше йтимуть до кишечника. А там вони гниють і бродять. Тому корисніше спочатку з'їсти трохи фруктів, а потім переходити до основної страви", - розповідає дієтолог.
На сніданок найкраще їсти фрукти, замість кави пити свіжий сік. Перше сильне відчуття голоду з'являється о 11-12 годині дня, коли "прокидаються" ферменти.
"У цей час корисно з'їсти кашу, салати. Добре додавати до страв насіння льону. Якщо на ніч замочити його у воді - засвоїться удвічі швидше".
Чим жирніша їжа, тим довше перетравлюється. Жир у малих кількостях корисний, але додавати забагато масла — значить затримувати їжу у шлунку. Продукти починають бродити, утворювати "шкідливі" бактерії.
"Багато хто думає, що пізно ввечері їсти не можна. Важка їжа дійсно обтяжує шлунок, але ніч для перетравлювання м'яса — найкращий час. Через кишечник воно рухається аж 8-12 годин. Його їдять на ніч, щоб не змішувати з несумісною їжею. До наступного обіду білки встигають розщепитися і принесуть користь. Тоді не будуть збиратися у відходи і гнити".
Молоко, сметана, кефір і йогурт у великих кількостях створюють відчуття тяжкості у шлунку, знижують апетит. У хворих на гастрит часто провокують виразку.
"Для "полегшення" дії сметани і молока, у них можна додавати імбир, корицю, кардамон. Вони не дають накопичуватися слизу в кишках, допомагають молоку швидше перетравитися.
Коментарі
1