Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2014 20:54

В Україні може зникнути найбільший ринок автозапчастин
11

Фото: Фото: зі сторінки Facebook Авторинок Перова

Вже другий день, як найбільший ринок автозапчастин України на бульварі Перова завмер. Підприємці покинули свої робочі місця і вийшли на масштабний мітинг.
Головна вимога протестувальників - зниження орендної плати в 4 рази, адже сьогодні вона становить космічні 1100 грн. за 1 кв.м.

Мітингувальники запевняють, що поки їхні вимоги не будуть виконані, ринок не запрацює, а експерти спостерігають відтік підприємців і допускають зникнення найбільшого автомобільного ринку України.

Приміром, на ще одному великому авторинку "Чапаєвка" ціни на оренду мінімум в 5 разів нижчі. За 15 кв.м просять всього 800 гривень.

За словами начальника відділу розвитку оренди цього авторинку Анни Заніборщ вся справа в розташуванні:

"На авторинку Перова вартість оренди вища, ніж на Центральному (ринок "Чапаєвка" - Ред.) мінімум у 5 разів, але тут величезну роль грає розташування.

На ринку Перова ціни відповідають заробітку підприємців. Я неодноразово бувала там і знаю, що там завжди величезна кількість покупців, тому і вартість оренди абсолютно інша".

Тим не менш, протестувальники іншої думки - з листопада продажі катастрофічно впали, а власники ринку щомісяця додають до оренди зайву "сотню".

Підприємець Тетяна працює на авторинку на бульварі Перова вже 20 років. Каже, що спочатку мала 5 точок, тепер всього одна будочка на 6 "квадратів". За такі "хороми" Тетяна виплачує 6 200 грн. в місяць.

"Орендна плата у нас на авторинку ніколи не була низька, - скаржиться підприємець, - але з листопада-місяця до оренди почали додавати 100-150 гривень. Крім того, у нас дуже багато необґрунтованих платежів.

Наприклад, власники ринку побудували поряд паркінг. А так як через його дорожнечу ніхто з місцевих жителів ним не користується, власники примусово включають 150 гривень за паркомісце у вартість оренди навіть тим у кого немає автомобіля".

Крім того, за словами підприємця, у квитанції її просять сплатити за "вивезення сміття", який вона самостійно прибирає, і за оренду складського приміщення, яким вона не користується.

Ще вчора заступник директора авторинку Лідія Пампуха заявила, що готова знизити оренду на 20-30%. Тим не менш протестувальники кажуть, що при особистих зустрічах її поступки куди скромніше:

"Минулого місяця зробили поступку і ми заплатили половину орендної плати. Вчора ж вона (Пампуха - Ред.) заявила, що зробить знижку 20-30% тим, хто має більше двох точок на ринку і на 50% тим у кого одна точка. Але це все неправда, у мене одна точка і мені запропонували зменшення оренди всього на 18%, яке буде абсолютно невідчутне", - каже підприємець Тетяна.

Голова організації "Союз захисту підприємництва" Сергій Доротич каже, що багато підприємців вже покидають авторинок Перова, але є ті, які будуть боротися за своє місце до останнього:

"Багато хто з підприємців вже пішли з цього авторинку. Але для багатьох бізнесменів, важливе місце розташування його бізнесу, його "підгодоване місце". Адже воно є певною базою клієнтів і при перенесенні цього місця підприємець втратить певний ринок збуту".

Глава ВАAІД Олег Назаренко вважає, що така політика власників може взагалі призвести до зникнення найбільшого ринку автозапчастин.

"В даному випадку, власники авторинку на Перова діють так само, як наш уряд - для того щоб корова краще доїлася, її треба менше годувати і більше доїти. У сьогоднішньому кризовому стані української економіки я вважаю неприпустимим підвищувати ціни на оренду робочих місць.

Знаєте, жадібність до добра не призводить. Якщо підприємці оголосять бойкот власникам і просто перейдуть на інші ринки, то авторинок на Перова може взагалі зникнути".

Зараз ви читаєте новину «В Україні може зникнути найбільший ринок автозапчастин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути