Ексклюзиви
субота, 30 січня 2021 19:46

Споживає пару літрів бензину в місті - як їде гібридний кросовер Volvo
24

Найкомпактніший гібридний кросовер Volvo XC40 продають в Україні із вересня. Автомобіль має два двигуни — бензиновий і електричний. На малих швидкостях працює електричний, що живиться від акумулятора. На більших - бензиновий. Таке рішення дозволяє скорочувати витрати пального і менше забруднювати повітря.

Аби краще познайомитися із моделлю, беремо її на тест-драйв.

Які бувають комплектації

XC40 розробили на новій платформі CMA. Вона передбачає створення електричних і гібридних моделей. Не зважаючи на те, що компанію Volvo купили 10 років тому китайці, над платформою працювали шведські інженери. А збирають XC40 у Бельгії.

В Україні модель пропонують у чотирьох комплектаціях із переднім чи повним приводом, чотирма силовими агрегатами на вибір й різними коробками передач. Стартують ціни на XC40 від 1 млн 15 тис. грн.

Тестова плагін-гібридна Volvo оснащена переднім приводом, 7-ступеневим автоматом і великою кількістю додаткового обладнання та опцій. Коштує від 1 млн 896 тис. грн.

Знайомство

Дизайн XC40 має таку ж стилістику, як й інші моделі Volvo. Кузов виглядає строго й стримано. Відсутні занадто різкі й занадто плавні ребра жорсткості. Із особливостей можна помітити, що боковини капота находять на бічні передні крила.

Силует Volvo XC40 стрімкий. Віконна лінія різко піднята вгору
Фото: Володимир Мукан
Машина пройшла цикл краш-тестів Euro NCAP і отримала максимальний бал - 5 зірок. У “Вольво” хороший захист дітей під час перевезення в дитячих кріслах. Дорослих - під час фронтального й бокового удару.
Volvo XC40
Кліренс у Volvo XC40 - 21 сантиметр, з таким можна заїжджати на пагорби та високі бордюри
Ззаду у Volvo XC40 великі світлодіодні ліхтарі

А задні ліхтарі, як в кросоверів та універсалів шведського бренду, мають великі розміри. Зазвичай машини з подібним дизайном виглядають актуально й за 7 років після зняття з виробництва.

У сильні морози запас ходу батареї скорочується

По периметру кузова - чорний нефарбований пластик. У переднього бампера не звисає "губа", немає глянцевих вставок. Це практично на поганих дорогах — немає ризику пошкодити дорогу поверхню. Кліренс тут 21 сантиметр, з таким можна заїжджати на пагорби та високі бордюри. Це рідкість для сучасних кросоверів. У більшості дорожній просвіт на 4-5 сантиметрів нижчий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сам крутить кермо і має спортивну підвіску - тест-драйв нового Ford Kuga

Дах у нашій комплектації XC40 — панорамний. Це дає більше світла й простору в салоні. Але такий верх - платна опція, коштує 41 тисячу гривень. Порівняно із іншими японськими марками, небагато. Адже має люк із електроприводом. Рейлінги для кріплення дахового багажника встановлюють в усіх варіаціях. У найдорожчих версіях їх фарбують у чорний.

Форсунки розпилення омивної рідини на скло мають підігрів

Фари у XC40 встановлені світлодіодні. Вони адаптивні, мають фірмову лінію ходових вогнів по центру. Під ними розташували омивач високого тиску. Протитуманки, вмонтовані у бампер, також світлодіодні й вміють спрямовувати світло в бік повороту керма.

Автор: Володимир Мукан
  Кліренс у Volvo XC40 - 21 сантиметр, з таким можна заїжджати на пагорби та високі бордюри
Кліренс у Volvo XC40 - 21 сантиметр, з таким можна заїжджати на пагорби та високі бордюри

Машину пристосували до складних погодних умов. Тому форсунки розпилення омивної рідини на скло мають підігрів. І саме "лобове" оснащене електричним підігрівом. Бічні дзеркала автоматично можуть затемнюватися, мають сигнали мертвої зони видимості. При цьому їхнє скло так вигнуте, що можна помітити транспорт й без індикації у сліпому секторі видимості.

Автор: Володимир Мукан
  У підкапотному просторі Volvo XC40 знаходиться два двигуни
У підкапотному просторі Volvo XC40 знаходиться два двигуни

Що під капотом

Капот має амортизатори. Завдяки цьому легше його піднімати й не потрібно фіксувати спеціальною ніжкою. Більшість японських і французьких кросоверів цієї ціни встановлюють звичайну металеву ніжку.

По центру моторного відсіку поперечно кузову розташований півторалітровий трициліндровий турбований бензиновий двигун потужністю 180 кінських сил. На малих швидкостях до нього підключається електричний силовий агрегат на 82 кінські сили. В парі з цими моторами працює 7-ступенева автоматична коробка передач.

Автор: Володимир Мукан
  Volvo XC40 на зарядці
Volvo XC40 на зарядці

Як заряджати авто

Електричний двигун може тягнути кросовер на швидкості до 50 км/год протягом 50 кілометрів. Далі заряд акумулятора закінчується і машина рухається лише на бензиновому силовому агрегаті.

Автор: Володимир Мукан
  У сучасну емблему “Вольво” зараз інтегрують камеру огляду. Але загалом за 107 років емблема  марки вона майже не змінилася. Слово “Вольво” у перекладі з латинської означає “Я кочуся”. Коло зі стрілкою - давній знак заліза. Шведи хотіли підкреслити, що їхні машини з міцної сталі, що вони дуже надійні. Діагональна лінія із самого початку була металевою планкою, яка утримувала логотип на решітці радіатора.
У сучасну емблему “Вольво” зараз інтегрують камеру огляду. Але загалом за 107 років емблема марки вона майже не змінилася. Слово “Вольво” у перекладі з латинської означає “Я кочуся”. Коло зі стрілкою - давній знак заліза. Шведи хотіли підкреслити, що їхні машини з міцної сталі, що вони дуже надійні. Діагональна лінія із самого початку була металевою планкою, яка утримувала логотип на решітці радіатора.

У першу чергу, акумулятор електродвигуна заповнюється за допомогою системи рекуперації — коли водій гальмує, він заряджає батарею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заряжається за 10 хвилин і має запас ходу півтисячі кілометрів - як їде Porsche Taycan

Більш ґрунтовно можна поповнити заряд від звичайної побутової розетки на 220 вольт, зарядних станцій, які встановлюють біля магазинів і на заправках, або ж на швидкісних зарядних станціях. XC40 оснащений портом для подачу струму "Тип 2". Це стандартизований роз'єм для європейських і японських машин. Знаходиться лючок із портом зарядки на лівому передньому крилі.

При 16 Амперах на зарядку йде 3 години, при 10 Амперах – 4, при 6 Амперах – 8 годин

Час поповнення запасу ходу залежить від сили струму, який надходить до машини. При 16 Амперах на зарядку йде 3 години, при 10 Амперах – 4, при 6 Амперах – 8 годин.

Автор: Володимир Мукан
  Багажник Volvo XC40 має об'єм 578 літрів. Він оснащений триточковою системою освітлення
Багажник Volvo XC40 має об'єм 578 літрів. Він оснащений триточковою системою освітлення

Чим здивує багажник

Відчиняти багажний відсік можна із салону, брелка, кнопкою, сенсором, не торкаючись поверхні багажника або ногою. Його місткість — 580 літрів. Це на 50-60 літрів більше, ніж в японських кросоверах цього класу. 6-7 20-літрових бутлів для води сюди влізе. Або можна покласти 4 стандартні дорожні валізи.

Від інших машин такого класу багажник кросовера XC40 вирізняється системою освітлення. На кожній із внутрішніх стінок знаходиться плафон зі світлодіодом. Також такий вмонтований у дверцю багажного відсіку. У німецьких і французьких машинах такої ціни зазвичай плафон тільки один — збоку. При повному завантаженні відсіку речима його світла не видно.

Хотілося б, аби можна було регулювати спинки задніх сидінь

Також у багажнику є ніші для дрібних речей, гаки для кріплення багажу й розетка на 12 вольт. До неї можна під'єднати пилосос, холодильник, компресор тощо. Під фальш-підлогою — докатка.

Автор: Володимир Мукан
  На задньому дивані у Volvo XC40 просторо. Є центральний підлокітник із підстаканниками. Підголівники складаються автоматично при складанні спинок
На задньому дивані у Volvo XC40 просторо. Є центральний підлокітник із підстаканниками. Підголівники складаються автоматично при складанні спинок

Оцінюємо салон

Задні дверці відчиняються широко. Буде зручно заходити огрядним людям. Однак у дешевшого японського "Ніссан Х-Трейл" все ж кут відкриття дверей більший. Скло бічних дверей має кватирку. Завдяки цьому основне вікно можна опустити практично повністю. У французьких моделях такої ціни воно ховається на половину.

Бракує зворотного зв'язку від цього важеля - якогось клацання чи ступеневого перемикання

Внутрішні карти дверей мають м'який пластик. Він приємний на дотик і травмобезпечний. Більшість виробників такий розміщують лише спереду. Наприклад, так у "Форда Куги". Нижня частина карт дверей обшита войлоком, що нагадує парапет багажного відсіку. Виглядає затишно і незвично. Проте з цього матеріалу не зручно виводити плями від розлитих напоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидкий розгін і точне керування - огляд нової Мazda СХ5

Місця позаду вдосталь для людини зростом 190 сантиметрів - перед колінами ще влізе долоня. Над головою також повно місця. Двом таким людям і одному меншої комплектації тут комфортно. Хотілося б, аби можна було регулювати спинки задніх сидінь, як у кросоверах такого класу "Інфініті". Крупним пасажирам по центру заважатиме розмістити ноги великий поздовжній тунель. Саме у ньому встановлена акумуляторна батарея.

У пробках панель приладів фіксувала витрату палива у 0 або 0,5 літрів на 100 кілометрів

Приємно, що в нашій версії встановлений підігрів сидінь заднього ряду, є дефлектори повітря і дві зарядки для телефонів пасажирів.

Автор: Володимир Мукан
  Місце водія у Volvo XC40 організовано зручно. Всі потрібні кнопки й важелі знаходяться в інтуїтивних місцях. Частина кнопок на кермі не має умовних позначень.
Місце водія у Volvo XC40 організовано зручно. Всі потрібні кнопки й важелі знаходяться в інтуїтивних місцях. Частина кнопок на кермі не має умовних позначень.

За кермом

В салоні відчувається скандинавська інженерна школа. Машина не схожа ні на французькі, ні на японські, ні на німецькі моделі. Тут панує мінімалізм,стиль хьюгге і функціональність.

Електричний двигун може тягнути кросовер на швидкості до 50 км/год протягом 50 кілометрів

По центру торпеди встановлено велетенський монітор. Головні кнопки знаходяться під ним — це зручно. Сама мультимедійна система багатофункціональна і швидко працює. Єдиний її недолік в тому, що тут немає української мови. В представництві марки запевняють, що працюють над цим.

Здається, кросовер не завівся

Панель приладів - рідкокристалічна. Вона інформативна. Всі показники читаються добре. Не завадив би в машині такого рівня і проекційний дисплей. Ним оснащують японські кросовери такого класу.

Зручно тут організовані кліматичні налаштування. Достатньо спрямувати на екрані повітря сюди і воно йде. Так само зручно перемикатися між камерами. Подібно працює технологія керування потоками повітря у дорожчому в два рази електрокарі "Порше Тайкан".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 циліндрів і 3 тонни маси – як їде найдорожчий Infiniti

Загалом авто за замовчуванням обладнане 2-зонним клімат-контролем, підігрівом керма і передніх сидінь, безключовим доступом, електроприводом кришки паливного бака, голосовим управлінням. Преміальна акустика, індукційна зарядка, електропривід крісел йде за доплату.

Комплектація моделі: R-Design

Вартість: мінімальна - від 1 млн. 15 тис грн (це якщо не плагін-гібрид)

тестового авто - 1 млн 896 тис. грн

Двигуни: бензиновий турбований 1,5 л, 180 к.с. + електричний 82 к.с.

Коробка передач: автоматична 7-ступенева

Привід: передній

Кліренс: 21,1 см

Об'єм багажника: 578 л

Прискорення до 100 км/год: 7,3 секунди

Максимальна швидкість: 180 км/год

Витрата пального: 2-2,6 л на 100 км з електротягою

6,7-7,4 з переважною роботою ДВЗ

На водійському місці впадає в очі чимало різних ніш для речей. Через відсутність динаміків у картах дверей "кишені" там більші ніж в інших машин. Є шухлядка під водійським сидінням, великий бардачок. До речі, самі крісла дуже зручні. Мають електропривід і пам'ять є. Для довгоногих пасажирів можна продовжувати подушку.

Автор: Володимир Мукан
  Силует Volvo XC40 стрімкий. Віконна лінія різко піднята вгору
Силует Volvo XC40 стрімкий. Віконна лінія різко піднята вгору

Поїхали!

Заводжу "Вольво", а шуму немає. Здається, кросовер не завівся. Насправді, це працює електродвигун і він тягнутиме машину більше 50 кілометрів, якщо я не буду дуже розганятися. До селектора коробки передач треба звикнути. Аби їхати вперед - треба двічі натиснути назад. Аби назад - навпаки. Мені бракує зворотного зв'язку від цього важеля - якогось клацання чи ступеневого перемикання. Проте за день можна звикнути.

Машину пристосували до складних погодних умов

Стартує машина плавно. Одразу відчувається преміальна шумоізоляція і добре налаштована підвіска. Великих нерівностей не помітно, розгойдування кузова й сильних кренів немає.

Автор: Володимир Мукан
  Volvo XC40 із плагін-гібридною технологією отримав перше місце у номінації «Компактні SUV» у рамках премії «Авто Лідер 2021» від AUTO.RIA.
Volvo XC40 із плагін-гібридною технологією отримав перше місце у номінації «Компактні SUV» у рамках премії «Авто Лідер 2021» від AUTO.RIA.

Кермо гостре, що добре для активної їзди. Авто має систему допомоги при спуску та на підйомі, електроніку сповіщення про потенційні загрози та слизькі ділянки дороги. Є й оснащення, що запобігання зіткненню тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші розміри і 7 сидінь - Mazda СХ-9

На легкому бездоріжжі кросовер добре керований і впевнено тримається поверхні. Через відсутність великих звісів бампера легко заїжджати на горби. На трасі машина може комфортно тримати швидкість у 130-150 км/год. На швидкості 40-130 кілометрів на годину відчувається запас потужності, навіть без участі електродвигуна. Це приємно на обгонах, чи коли треба швидше перелаштуватися із ряду в ряд.

Стосовно витрати пального, то вона залежить від стилю їзди й погоди. У сильні морози запас ходу батареї скорочується до 28-35 кілометрів. Але нерідко у пробках панель приладів фіксувала витрату палива у 0 або 0,5 літрів на 100 кілометрів.

Крупним пасажирам по центру заважатиме розмістити ноги великий поздовжній тунель

Загалом у місті йде приблизно 3 літри. Якщо без електротяги — 8. На трасі можна вкластися в 4,5-6 літрів.

Плагін-гібрид XC40 - технологічний і комфортний автомобіль преміального рівня. Через складну технологію й високий рівень безпеки машина має високу ціну. Однак споживання пального в умовах інтенсивного руху в неї у два рази менше, ніж у бензинових авто такого класу. Найкраще ця модель підійде для людей, що живуть у приватному будинку за містом і нерідко їздять у пробках та тягнучках на роботу або тих, хто має гараж із розеткою й часто їздить в умовах інтенсивного трафіку та легкого бездоріжжя.

Зараз ви читаєте новину «Споживає пару літрів бензину в місті - як їде гібридний кросовер Volvo». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути