Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2018 16:32

Підвищення штрафів, контроль за швидкістю і легалізація блях - чим запам'ятався автомобілістам 2018-й

Підвищення штрафів, контроль за швидкістю і легалізація блях - чим запам'ятався автомобілістам 2018-й
Поліція почала використовувати радари на дорогах і карати порушників правил паркування. Фото: 24tv.ua

Нинішній рік виявився багатим на події для українських автомобілістів. Він запам'ятається прийняттям кількох важливих законів для водії. Зокрема, документом про регулювання правил паркуванні та легалізацією автомобілів на іноземній реєстрації.

Цьогоріч також посилили контроль на дорогах - підвищили штрафи за перевищення швидкості, почали встановлювати відеокамери, а поліція знову користується радарами.

Gazeta.ua зробила добірку головних автомобільних подій 2018-го.

1. Обмежили швидкість у населених пунктах

Набрали чинності зміни, які з 1 січня обмежують у населених пунктах швидкість із 60 до 50 км/год. Штраф за перевищення максимально дозволеної швидкості збільшили до 3,5 тис. грг. Раніше був 510 грн.

Місцеві ради мають право самостійно окреслювати ділянки, на яких швидкість може бути вищою. Наприклад, у столиці є 17 таких вулиць. Зокрема, на проспектах Перемоги, Бажана, Ватутіна, Кільцевій дорозі, бульварі Перова з 1 квітня до 1 листопада можна розганятися до 80 км.

2. Ввели пільги для електромобілів

З січня 2018-го скасували податок на додану вартість і акциз. Автомобілі з електричним двигуном коштують на 20 відсотків дешевше. У грудні депутати продовжили норму ще на 4 роки.

Завдяки пільгам від початку року українці зареєстрували більше 9,5 тис. електромобілів. Це вдвічі більше, ніж за весь минулий рік. Найпопулярніші - японський Nissan (72%), американська Tesla (5%) і німецький BMW (5%). Середній вік ввезених авто - 4,1 роки. Найбільше машин на електротязі у Києві - 5,2 тис., в Одеській - 2,8 тис. і Харківській областях - 2,1 тис.

Патрульні стоять із радарами на небезпечних ділянках доріг міжнародного значення та у місцях з високим рівнем аварій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тотальне подорожчання та скасування пільг - що чекає на покупців електромобілів

3. Водіям-початківцям не повертають права

Перше посвідчення не повертатимуть, якщо водія позбавили права керування. Спочатку поліцейські забирають посвідчення. Потім справу про вчинення правопорушення передають до суду. Він своєю постановою або позбавляє водія права керування, або ні. Якщо права позбавили, водій мусить знову навчатися в автошколі, складати іспит і пройти медогляд.

4. Люди на інвалідних візках можуть їздити дорогою

Людей в інвалідних візках прирівняли до учасників дорожнього руху. Раніше їх вважали пішоходами. Люди у колісних кріслах мають право рухатися тротуарами, пішохідними чи велосипедними доріжками. Їздити краєм проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччям. Крісла мають бути обладнані світловідбивними елементами для руху вночі або за поганої видимості.

5. Дозволили евакуацію авто

Закон, який регулює правила паркування, дозволив евакуацію автомобілів. До прийняття документу поліція не мала права карати порушника за неправильне паркування, якщо його немає на місці. Комунальникам не дозволяли евакуювати автомобілі за неправильне паркування без рішення суду.

У законі прописали 17 випадків евакуації, зокрема, паркування на трамвайних або залізничних коліях, пішохідних переходах, шляхопроводах, за 10 м від місця дорожніх робіт і на зупинці громадського транспорту. Поліція має право зафіксувати порушення на фото і відео, надіслати постанову про штраф рекомендованим листом порушникові. Сума штрафу - від 255 до 1,7 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про паркування: які зміни чекають на водіїв

6. На дорогах з'явилися радари

Від осені поліція почала користуватися радарами TruCam. Патрульні стоять із радарами на небезпечних ділянках доріг міжнародного значення та у місцях з високим рівнем аварій. Зокрема, на трасах Київ-Чоп, Київ-Одеса, Київ-Ягодин, Одеса-Рені. Пристрій фіксує порушення на відстані 1 км. Робить фотознімок на відстані 70 м.

Патрульні вже винесли більше 8 тис. постанов про перевищення швидкості. Сума штрафів - понад 2,2 млн грн. Перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год - 255 грн. На 50 км/год - це 510 грн.

Автомобілі з електричним двигуном коштують на 20 відсотків дешевше. У грудні депутати продовжили норму ще на 4 роки

7. Створили пільговий механізм для розмитнення євроблях

Набули чинності закони про легалізацію автомобілів на іноземній реєстрації. Документи №8487 і №8488 знижують акциз на ввезення нових і вживаних автомобілів.

Якщо авто розмитнять протягом місяця після набуття чинності закону, отримають знижку у 50%. Протягом 60 днів - 25%. Ще 90 днів водії зможуть розмитнити авто без штрафів. Потім їх почнуть штрафувати. Тепер штрафні санкції за перевищення строку від 10 до 20 діб складають 8,5 тис. грн, від 20 до 30 діб – 85 тис. грн, більш ніж на 30 діб 170 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект євробляхарів житиме далі - політолог

За перевищення терміну перебування автомобіля в режимі тимчасового ввезення на 10-20 діб водій повинен заплатити штраф 17 тис. грн, за 30 діб - 85 тис. грн, більше місяця - 170 тис. грн або конфіскація.

8. Повернули "листи щастя"

Українцям з 17 грудня знову приходять "листи щастя". Запрацював держстандарт, який регулює систему відеофіксації. Автоматично реєструють перевищення швидкості, проїзд на червоне світло світлофора, виїзд на зустрічні смуги, тротуари і пішохідні доріжки. Якщо водій сплатить штраф протягом 10 днів, матиме 50% знижки. Якщо не сплатить протягом місяця, нараховуватимуть пеню. Штраф буде стягувати виконавча служба.

За рік в Україні сталося 162,5 тис. дорожніх аварій - це на 27% більше, ніж у країнах Європейського Союзу. Навіть якщо авто застраховане, це не означає, що водій отримає повне відшкодування і його не оштрафує поліція. Багато чого залежить від поведінки кермувальника.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення штрафів, контроль за швидкістю і легалізація блях - чим запам'ятався автомобілістам 2018-й». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути