четвер, 22 листопада 2018 14:15

Проект євробляхарів житиме далі - політолог

Проект євробляхарів житиме далі - політолог
Власники євроблях 2 дні блокували дороги у майже 50 міст у різних регіонах країни. Фото: unian.net

Проблема із нелегалізованими в Україні машинами на євробляхах загострилася через те, що кілька років влада не намагалася вирішити це питання, вважає політолог Михайло Басараб.

"Ні уряд, ні силові відомства не реагували на них, допоки власники євроблях не з'їхалися під Верховну Раду і не перекрили дороги, - говорить Gazeta.ua він. - Йдеться не про тисячі та навіть не сотні тисяч машин. Це мільйон незаконно ввезених автомобілів. Вони не перелітали кордон у повітрі, не перетинали його підземними шахтами. Вони переїжджали через митницю - значить, був "зелений коридор". Існує певна схема, за якою безперешкодно автомобілі на єврономерах ввозили в Україну. На цій схемі заробили колосальні кошти. Ймовірно, це була велика корупційна схема, яка існує і зараз".

Зараз заручниками мільйона автомобілів і кількох мільйонів їхніх власників стала країна. Люди перекрили дороги, аби президент наклав вето на ухвалені Верховною Радою закони. Активісти хочуть, щоб за розмитнення автомобілів, яким більше 10 років, не доводилося платити 100% або навіть 200% від їхньої вартості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заблоковані важливі траси і бійки між водіями: як пройшов протест власників євроблях

"Якби парламент проголосував за нульову ставку розмитнення цих авто, цей рух продовжив би жити. Використовуючи свою чисельність, вони вимагатимуть узаконити свої незаконні дії. Можуть виникнути інші вимоги - зняти часові обмеження, які прописані у законі. Меж абсурду - не видно. Не має значення, як вирішиться питання про умови розмитнення. Дискусія, якою має бути ставка, може не мати жодного значення. У людей є налаштування продовжувати політичну гру, тому проект євробляхарів житиме далі своїм життям", - каже Михайло Басараб.

В Україні пройшла акція громадянської непокори власників євроблях. Мітингарі зібралися біля Верховної Ради. Безстрокова акція також проходила у 56 містах, окрім Закарпаття, Луганщини і Криму. Її підтримали понад 50 тис. українців. Власники автомобілів на єврономерах відмовляються платити податки і вимагають внести зміни до законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Проект євробляхарів житиме далі - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути