понеділок, 26 листопада 2018 15:28

Кілометрові черги на кордоні та палаючі шини: власники євроблях почали масштабні протести
20

Протестуючі перекрили кордон з Угорщиною
Фото: uzhgorod.in
Протестуючі перекрили кордон з Угорщиною
Протестуючі перекрили кордон з Угорщиною
Протестуючі перекрили кордон з Угорщиною
Протестуючі перекрили кордон з Угорщиною

Власники автомобілів на іноземній реєстрації розпочали акції протесту. Заблокували пункти пропуску на українському кордоні з Угорщиною, Польщею і Білоруссю.

Біля пункту "Ягодин" євробляхарі запалили шини. Мітингувальники ходять пішохідними переходами і перешкоджають рухові авто. На кожному пункті пропуску стоять у чергах близько сотні машин. Автомобілі з дітьми і "швидкі" пропускають одразу. Інший транспорт пускають кожні 15-20 хв. Вздовж дороги рядами стоять фури. Що б не виникали провокації, на кордонах посилили заходи безпеки.

Власники євроблях протестують проти законів №8487 і №8488. Документи у неділю набули чинності. Активістів не влаштовують нові правила ввезення легковиків на єврономерах у режимі транзиту. Правила розмитнення спричинили на контрольно-пропускних пунктах кілометрові пробки через неможливість повернутися додому власників євроблях, які виїхали за кордон ще до набуття чинності закону. Аби їм потрапити на територію України на авто з іноземною реєстрацією, потрібно сплатити мито - €1-2 тиc.

"В Україні існують бляхи, які ввозили нелегально і законно. Раніше страйкували ті, хто пересувався на автомобілях ввезених "верблюдами" - іноземцями або транзитним способом без терміну продовження. Зараз страйкують так звані "перевізники". Вони ввозили автомобілі в режимі транзит на 5-10 днів і своєчасно перетинали кордон, - розказує Gazeta.ua директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. - Ці бляхарі не перекривали доріг і не мітингували у Києві. "Перевізники" живуть на кордонах, тому "пересічки" не були для них проблемою. За новим законом, українці мають право ввозити автомобіль в режимі транзиту за умови сплати грошової застави в розмірі митних платежів. При в'їзді в Україну вони дають на митниці завдаток, а при виїзді - його повертають. Люди мусять "заморозити" свої гроші, щоб далі кататися. Закон писали під тих, хто ввіз авто нелегально. Їм зробили амністію. "Перевізники" стали заручниками ситуації.

Врегулювати проблему може Верховна Рада. Для цього слід ухвалити зміни до вже прийнятих законів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заблоковані важливі траси і бійки між водіями: як пройшов протест власників євроблях

Активісти "АвтоЄвроСила", які кілька днів тому вимагали накласти вето на закони, заявили, що до блокування кордонів не мають стосунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російські спецслужби впливають на євробляхерів

Активісти, які перекривають дороги, порушують статтю 279 Кримінального кодексу України - блокування транспортних комунікацій. Вони можуть понести адміністративну і кримінальну відповідальність. Порушників можуть покарати штрафом, виправними роботами, арештом або позбавленням волі.

20 листопада власники автомобілів на іноземній реєстрації перекрили дороги у півсотні міст у різних регіонах країни. Вимагали, аби депутати переглянули прийняті 8 листопада законопроекти. Зокрема норми, які стосуються коефіцієнту віку в розрахунку вартості акцизу.

Зараз ви читаєте новину «Кілометрові черги на кордоні та палаючі шини: власники євроблях почали масштабні протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути