середа, 25 листопада 2020 16:15

Недоцільно і невигідно - експерт про плани пересадити українців на електротранспорт

Недоцільно і невигідно - експерт про плани пересадити українців на електротранспорт
Уряд хоче до 2030 року замінити весь міський громадський транспорт. Фото: УНН

Днями Міністерство інфраструктури України заявило про плани до 2030 року замінити весь міський громадський транспорт на електричний. Проте цей проєкт недоцільний для нас і призведе до негативних наслідків.

Про це Gazeta.ua сказав експерт з транспортного моделювання Дмитро Беспалов.

"Сценарій повної заміни громадського транспорту на електричний призведе лише до негативних наслідків. Краще отримати вигоду від того, що Європа оновлює автопарк і перекупити їхні дизельні автобуси в хорошому стані. Так, наприклад, робить Дніпро. І звичайно треба розуміти доцільність мети переходу на електробуси. Насамперед, то користь для екології. Але вона буде тоді, коли країна користується більше альтернативними видами електроенергії. А ми ж отримуємо її внаслідок згорання копалин. Результат користі нульовий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідуватиме світовим трендам, але із запізненням - експерт розповів, чим відрізнятиметься наш автомобільний ринок від країн ЄС за 10 років

Проблемою переходу на електротранспорт є його велика ціна та відсутність інфраструктури.

"В Україні відповідну інфраструктуру треба створити практично з нуля. Це величезні гроші, які треба ще десь взяти, і ще питання, чи достатньо цей проєкт взагалі аргументований, щоб у нього хотіли вкладати гроші. Держава сама це не потягне. У Південній Кореї в місті Сеул, а воно розвинене в плані транспортної інфраструктури, навпаки відмовилися від переходу на електробуси. Там користуються газобусами. І це хороша практика. І ще перед тим, як розводити пусті балачки, варто поцікавитися, чи містам вигідно купувати електробуси. По ідеї, за 10 років старий рухомий склад зноситься і мери поступово мають придбати новий електричний. Але ніхто при здоровому глузді не захоче купити за мінімум 300 тисяч євро 1 електробус, якщо за ці ж кошти можна взяти 12 великих 8-річних автобусів з Європи", - пояснює експерт.

Міністерство інфраструктури спільно з Європейським інвестиційним банком продовжує підготовку 2-ї фази проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ", що передбачає оновлення парків громадського транспорту в різних українських містах. Попередньо визначили 18 міст-учасників проєкту.

Зараз ви читаєте новину «Недоцільно і невигідно - експерт про плани пересадити українців на електротранспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути